China vindt nieuw object in zoektocht naar vliegtuig
Een satellietbeeld waarop het object te zien is dat China ontdekte. Foto: Reuters
Chinese onderzoekers hebben op satellietbeelden een object van 22 op 30 meter gespot in de zuidelijke zone waar gezocht wordt naar vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Maar zoekteams hebben het gebied doorzocht en niets gevonden, zegt de Australian Maritime Safety Authority dat de zoekacties coördineert.

De Chinezen hebben op sattelietbeelden een groot object gezien van 22 op 13 meter, meldden de Maleisische autoriteiten zaterdag op de dagelijkse briefing over de zoekactie naar vlucht MH370. De Chinese foto's worden onderzocht, klonk het toen. Volgens de Chinese ambassadeur in Kuala Lumpur werden de beelden dinsdag gemaakt en was er een nieuw object te zien dat mogelijk een overblijfsel is van de vermiste Boeing 777. 

Het object werd opgemerkt in de zuidelijke zoekcorridor boven de Indische Oceaan, op ongeveer 120 kilometer van de plek ten zuidwesten van de plek waar eerder twee andere objecten werden gespot.

Maar de hoop die even opflakkerde om een spoor van de vermiste Boeing te vinden, werd zaterdagnamiddag de kop ingedrukt. De Australian Maritime Safety Authority, dat de zoekactie in het gebied coördineert, liet weten dat er niets gevonden werd op de plaats waar de Chinezen de objecten gezien hadden.

Zoektocht naar andere objecten uitgebreid

Ondertussen wordt er koortsachtig verder gezocht naar de vermiste Boeing.Zes vliegtuigen en twee commerciële schepen kammen opnieuw het zoekgebied in de Indische Oceaan uit naar mogelijke overblijfselen van vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Die verdween ondertussen twee weken geleden van de radar. Sindsdien ontbreekt elk spoor van het vliegtuig en de 239 passagiers.

Volgens de Australische overheid, die de zoektocht leidt, zijn de weersomstandigheden goed, met een zichtbaarheid tot 10 kilometer. ‘We willen de objecten vinden, ze zijn de beste aanwijzing die we hebben om de mensen te vinden en ze eventueel te redden’, verklaarde John Young, woordvoerder van de Australische maritieme veiligheidsdienst.

Ondertussen sturen China, Japan en India meer vliegtuigen naar de regio. Ook Australische en Chinese marineschepen zijn onderweg.

Maleisische Transportminister: ‘Ik geef niet op’

De Maleisische minister Hussein toonde zich vrijdag al bezorgd om het lange aanslepen van de zoektocht. Hij waarschuwde er opnieuw voor dat het elektronisch signaal van de zwarte doos maar uitzendt tot de batterij het - na 30 dagen - begeeft.

‘We zijn nu al twee dagen aan het zoeken en we hebben nog steeds geen brokstukken gevonden’, verklaarde Hussein vandaag. ‘Ik ga niet opgeven. Mijn grootste zorg is echter dat we de objecten niet vinden, en terug moeten keren naar de zoektocht in de twee corridors.’

Ondertussen zijn schepen en vliegtuigen ook opnieuw begonnen met een zoektocht in Andamanse Zee tussen India en Thailand. Daarbij onderzoeken ze gebieden in de noordelijke corridor die al eerder intensief onderzocht werden.