Wilders zegt af voor Antwerps Vlaams Belang-congres
Geert Wilders Foto: AP

Zijn belofte om voor ‘minder Marokkanen’ te zorgen in Nederland, blijft Nederlands politicus Geert Wilders (PVV) achtervolgen. Hij zag zich nu ook genoodzaakt een bezoek van morgen aan het Vlaams Belang-congres in Antwerpen te schrappen. Volgens VB-topman Filip Dewinter om veiligheidsredenen, volgens een NOS-journalist vanwege interne strubbelingen binnen de PVV.

‘Willen jullie meer of minder Marokkanen?’, vroeg Wilders na zijn verkiezingsoverwinning aan enkele partijleden. ‘Minder’, scandeerden die in koor. Het tafereel werd gefilmd en zorgde voor grote verontwaardiging in Nederland. Wilders kreeg een storm aan kritiek over zich heen.

Daar ondervindt nu ook Vlaams Belang de gevolgen van. De PVV-topman haalde eerder al de banden aan met zijn Vlaamse collega’s en had ook beloofd om morgen een optreden te maken op het VB-congres in Antwerpen vandaag. Door de heisa rond zijn uitspraken, moest Wilders die afspraak nu echter afzeggen.

‘Zijn afzeggen heeft alles te maken met de verhoogde veiligheidsmaatregelen. Zijn uitspraken hebben heel wat losgeweekt, ook bedreigingen’, stelt VB-topman Filip Dewinter op Radio 1.

'Het Vlaams Belang betreurt dit ten zeerste', laat VB-voorzitter Gerolf Annemans in een persbericht. 'Immers, los van de politieke kant van de zaak, was het vrijdag reeds duidelijk geworden dat de veiligheidssituatie van de heer Wilders naar het hoogste bedreigingsniveau was opgetrokken en de reis zowel als het bezoek in het gedrang dreigden te komen.'

NOS-journalist: 'Wilders komt niet door interne problemen'

Ondertussen beweert Joris van Poppel, correspondent voor de Nederlandse zender NOS in Brussel, echter dat de verhoogde veiligheidsmaatregelen slechts een drogreden zijn. Hij zou van een goede bron vernomen hebben dat Wilders heeft afgezegd wegens 'interne problemen' binnen de PVV.

 

Parlements- en gemeenteraadsleden verlaten PVV

De uitspraak van Wilders kost hem nu ook steun in eigen rangen. Verschillende partijgenoten keerden hem al de rug toe. Vandaag lieten twee PVV’ers uit de Provinciale Staten in Friesland, Otto van der Galïen en Peter Buisman, weten de partij te verlaten.

Van der Galiën, die de fractieleider van de Friese PVV-Statenfractie is, en Buisman namen gisteren al afstand van de woorden van Wilders.

Gisteren kondigde PVV-parlementslid Joram van Klaveren al aan uit de PVV-fractie te stappen. Van Klaveren verklaarde daarbij dat 'minder islam' nu 'minder Marokkanen' geworden is, en dat de uitspraak voor hem de druppel was.

Ook Roland van Vliet stapte al uit de PVV-fractie in het parlement, en PVV-gemeenteraadslid Chris van der Helm zou zijn opgestapt in Den Haag. Eerder verliet de voorzitter van de Europese fractie, Laurence Stassen, de partij al.