'Rusland heeft recht om EU-sancties te beantwoorden'
De waarnemend Oekraïens minister van Buitenlandse Zaken Andrii Deshchytsian, op een persconferentie van het OVSE vorige week. Foto: EPA

De waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die gisteravond werd goedgekeurd, zou vandaag al moeten aankomen in Oekraïne. Ondertussen heeft Rusland ermee gedreigd de Europese Unie te zullen beantwoorden.

De EU kondigde eerder een extra reeks maatregelen aan tegen Rusland voor de annexatie van de Krim. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stelt nu in een reactie dat het land het recht heeft om de EU met gelijke munt terug te betalen.

'Het is spijtig dat de Europese Unie een beslissing heeft genomen die losstaat van de realiteit', vindt Alexander Lukasjevitsj, woordvoerder van het ministerie.

'Wij vinden dat het tijd is om terug te keren naar een pragmatische samenwerking die in het beste belang is voor onze landen', aldus Lukasjevitsj. 'Maar uiteraard behouden wij ons het recht om een vergelijkbaar antwoord te bieden op de acties die ondernomen werden.'

OVSE stuurt waarnemers

De OVSE hebben vrijdag eindelijk een akkoord bereikt om burgerwaarnemers naar Oekraïne te sturen. Rusland, één van de 56 leden van de organisatie, hield tot nu toe het been stijf, maar gaf gisteravond dan toch toe.

Doel van de waarnemersmissie, die in eerste instantie uit honderd experten zal bestaan maar kan aangroeien tot 400 personen, is om op een onpartijdige manier de veiligheidstoestand in Oekraïne te beoordelen en de bescherming van de minderheden daar. De waarnemers zouden vandaag al aankomen op Oekraïens grondgebied.

Het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten te hopen dat de OVSE-missie de 'interne Oekraïense crisis' helpt oplossen en de 'nationalistische bandieten' stopt.

Krim verboden terrein?

De Westerse landen willen dat de OVSE-missie ook de situatie op de Krim onderzoekt. ‘Het is duidelijk dat met deze beslissing de missie ook een mandaat heeft om op de Krim en in alle andere delen van Oekraïne te werken’, meenden de Verenigde Staten in een reactie op het akkoord.

Volgens de Russische OVSE-gezant Andrej Kelin is het schiereiland echter verboden terrein voor de OVSE. Aangezien het schiereiland nu tot het Russische grondgebied behoort, hebben de waarnemers er niets te zoeken, meende hij. ‘De waarnemers hebben geen mandaat voor de Krim.’