Op Hawaï ligt de lokale politie onder vuur omdat ze hardnekkig wil vasthouden aan het recht van agenten die infiltreren in het prostitutiemilieu om seks te hebben met de dames van lichte zeden.

In het parlement van de Amerikaanse archipel werd vrijdag gedebatteerd over een anti-prostitutiewet die undercoveragenten het recht zou ontnemen om, in het kader van een onderzoek, intieme betrekkingen te onderhouden met prostituees. Verschillende sprekers pleitten daarvoor, omdat het risico bestaat dat agenten hun positie zouden misbruiken om seksuele gunsten te ontvangen.

De politie op Hawaï wil echter vasthouden aan de uitzonderingsregeling. Zich voordoen als klanten laat de officieren toe om onderzoek in prostitutiemilieus tot een goed einde te brengen. 'We worden reeds getest door prostituees, die proberen te achterhalen of hun klant al dan niet een undercoveragent is', betoogde Jerry Inouye van de lokale zedenpolitie.

Voor anti-slavernij activiste Kathryn Xian volstaat die uitleg niet. 'Ik heb de indruk dat deze uitzonderingswet enkel nog bestaat omwille van het verouderde denkbeeld dat er in de prostitutie geen slachtoffers bestaan', zei ze. Ook voormalig FBI-agent Roger Young vond de uitzondering moeilijk te verdedigen. 'Ik ken geen enkele lokale of federale wet die infiltrerende officieren toestaat seksuele relaties te hebben'.