Fiscus haalt 382 miljoen bij klanten HSBC-bank
Foto: Imageglobe
De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft al voor 382 miljoen euro achterstallige belastingen en bijkomende boetes geïnd bij in totaal 186 Belgische klanten van de Zwitserse bank HSBC. Dat meldt Le Soir.

Het gaat om Belgen die om fiscale redenen een bankrekening hadden bij HSBC in Zwitserland. Ze ontdoken het betalen van belastingen op de opbrengsten die hun rekening in Zwitserland opleverde.

De fiscus kwam in 2009 achter het bestaan van die rekeningen, nadat een ex-medewerker van HSBC de identiteit van de buitenlandse klanten van de bank aan de Franse overheid had overgedragen. Op die cd-rom bleken er geheime bankgegevens te staan van in totaal 825 Belgen.

De BBI heeft tot nog toe 186 dossiers weten af te ronden, aldus Le Soir, goed voor een geïnd bedrag van 382 miljoen euro. Dat is ongeveer 2 miljoen euro gemiddeld per dossier. In dat bedrag zit een boete vervat die tot 50 procent van het ontdoken belastinggeld kan oplopen.

Het onderzoek van de BBI gaat door. Er moeten nog 308 dossiers afgehandeld worden. Voor 331 andere betrokkenen zouden er geen fiscale gevolgen zijn omdat er geen fraude is vastgeteld.