'De Krim mag geen tweede Sotsji worden'
Foto: Nadya Lobkova
Nadya Lobkova (1974) studeerde Kunstwetenschappen aan de universiteit van Gent. Ze doceert Engels en Russisch in Sevastopol. Voor De Standaard houdt ze een Krim-dagboek bij.

We zijn dus officieel een deel van Rusland. Er was een grote vuurwerkshow in Sevastopol om de hereniging te vieren. Ik vraag me echter af hoe officieel ‘officieel’ is als de rest van de wereld de aansluiting niet erkent. En hoe zal de rest van de wereld nu tegen ons aankijken?

Ik woonde vier en een half jaar in België en iedere keer moest ik uitleggen waar ik vandaan kwam. Krim? Oekraïne? Waar ligt dat precies? De hele maand lang waren we voortdurend op alle televisiekanalen van de wereld. Men zal wel nu een idee hebben waar de Krim ligt. Maar welke associaties zal dit woord oproepen? Men zegt ‘there’s no such thing as bad publicity’. Is dat zo? Zal er nog iemand naar hier willen komen?

Toen ik naar Sevastopol terugkeerde, kocht ik een klein huisje in Balaklava met het plan om er een Bed and breakfast van te maken. Ik wou mijn Belgische vrienden uitnodigen om bij me te komen genieten van de gegarandeerde zon, de warme zee, de pittoreske bergen en de bossen. Zal ik ze nog naar hier kunnen lokken?

De Krim is niet Oekraïns noch Russisch. Al die claims zijn puur propaganda. In historische perspectief is het altijd een ‘melting pot’ geweest. Het was veroverd door Grieken, Romeinen, Hunnen, Scythen, Huzaren, Gothen, Genovezen, Tataren, Russen… noem maar op. Sommigen bleven en werden er deel van, sommigen niet.

Het resultaat is een hele aparte mentaliteit: niet Oekraïns noch Russisch. De Krim is van de mensen die hier wonen: op dit land, aan die zee, tussen die bergen - en die ervan houden. De Russische machthebbers houden niet van dit land: ze zullen het gebruiken, ze zullen hier investeren, ze zullen hier afschuwelijke hotels bouwen. Ik wil niet dat de Krim een tweede Sotsji wordt!

Ik wil dat de grote mannen van Moskou ons met rust laten. Ik wil dat de Krim een verre provincie blijft waar men naartoe komt om te rusten, om verliefd te worden, om inspiratie te krijgen, om gedichten te schrijven…