De favoriete aandelen van Filip De Pauw
Filip De Pauw Foto: rr
Filip De Pauw, analist van ING, is voorzichtig positief voor de kansen voor aandelen. Maar de meeste beursindices zijn niet goedkoop meer te noemen, waarschuwt hij.

Ik ben positief, omdat de meeste macro-economische indicatoren blijven wijzen op vooruitgang, ondanks de vertragende groei in China en de korte termijn onrust in rond Oekraïne.  Licht aantrekkende lonen in de VS ondersteunen het consumentenvertrouwen, terwijl het ergste  achter de rug lijkt in Europa.  Ondertussen blijft het monetair beleid stimulerend en het geld stroomt nog steeds van obligaties naar aandelen in de VS en Europa.

Maar ik blijft toch ook voorzichtig, omdat de waardering van de meeste beursindices, na een stijging gedurende meer dan  2 jaar niet meer goedkoop is. Terzelfdertijd toonden de meeste CEO’s zich nog behoorlijk voorzichtig in hun vooruitzichten voor 2014 bij de presentatie van de 2013 cijfers. Nochtans zullen we wel degelijk een winststijging moeten zien in 2014 om de huidige beursrally in stand te houden.

AGEAS heeft in 2013 veel progressie gemaakt in het vereenvoudigen van de bedrijfsstructuur en in het zich verder te ontdoen van de erfenis vanuit de Fortis periode (BNP opties afgekocht, 45% belang in Royal Park Investments verkocht etc). Recentelijk is er ook door uitspraken op juridische vlak t.a.v. de Fortis periode vooruitgang geboekt. Het beeld is per saldo duidelijker geworden ten aanzien van aansprakelijkheid. Wij hopen dat in 2014 dit verder verduidelijkt. Ageas bezit nog altijd 2miljard euro in contanten (25% marktwaarde). Onlangs heeft men discipline getoond op terrein van fusies & overnames door niet mee te gaan in een biedingenstrijd omtrent een Italiaanse verzekeraar. De goede cash flow ontwikkeling is veel belovend voor toekomstige dividend groei en bovendien kan de aandeelhouder dankzij  de cash positie op nog meer rekenen (speciaal dividend, aandeleninkoop).

BPOST is één van de aandelen waar we onze vooruitzichten hebben verhoogd na de 4de kwartaal cijfers. De 4de kwartaal cijfers toonden nogmaals aan hoe veerkrachtig het business model is ondanks lagere binnenlandse post volumes (-5% in het 4de kwartaal van 2013). De winst kwam sterk boven de verwachting uit door middel van prijs stijgingen (+3% in 2013), een zeer sterke kosten controle en een stijgende groei in de pakjes activiteiten (+31% in het 4de kwartaal van 2013), gedreven door de e-commerce. Omwille van de sterke balans en blijvend hoge cash flow verwachten wij een aanhoudend hoog dividend rendement en zien we zelfs de mogelijkheid voor een terugbetaling van kapitaal aan de aandeelhouders onder de vorm van een speciaal dividend.

SES is één van de grootste satellietoperatoren in de wereld. We verwachten dat de winstgroei van het bedrijf zal versnellen in de komende jaren dankzij de uitbreidingsinvesteringen van de laatste jaren. Deze winstgroei zit nog niet in de koers aangezien het bedrijf 14% onder de gemiddelde waardering noteert op onze winstverwachtingen voor 2015. Bovendien heeft het bedrijf een erg sterke balans en hoge vrije kasstroom generatie wat het bedrijf toelaat om het dividend te verhogen, eigen aandelen in te kopen of verder te investeren in toekomstige groei.

ACKERMANS & VAN HAAREN. Na een uitstekend 2013 zien we verdere creatie van aandeelhouderswaarde bij Ackermans & Van Haaren. Dankzij de holding krijgt men toegang tot een aantrekkelijke mix van activa die allen genieten van een uitstekende competitieve positie. Dankzij het hoge orderboek geniet DEME/CFE van een uitstekende visibiliteit die zich zou moeten vertalen in mooie resultaten, robuuste cashflow generatie en een verdere schuld afbouw.  Verder geniet het aandeel nog steeds van een aantrekkelijke waardering ten opzichte van sector genoten. Het realiseren van een turnaround bij de constructie activiteiten kan een additionele bonus betekenen voor de belegger. De private bank DELEN geniet van een hoog niveau aan activa onder beheer wat zich zou moeten vertalen in een verdere omzet en winst groei. Bank Van Breda’s sterke balans geeft de bank voldoende opportuniteiten voor verder groei in haar niche. Verder kan Ackermans via SIPEF genieten van de recente hausse in de palmolie prijzen. Op heden noteert het aandeel van Ackermans & Van Haaren aan een aantrekkelijk korting van 16% tov de conservatieve ING schatting van de netto actief waarde.

SIPEF. Na een 2013 gekenmerkt door dalende productie en dalende palmolie prijzen kondigt 2014 zich aan als een jaar dat met stijgende palm olie prijzen en een stijgende productie. Deze trends zouden zich voor SIPEF moeten vertalen in mooie winstgroei over 2014. SIPEF noteert nog steeds aan een aantrekkelijke discount van 20% ten op zicht van zijn Indonesische sector genoten. Een korting die, naar ons inzicht, niet gerechtvaardigd is. SIPEF beschikt immers over één van de efficiënte productieapparaten en relatief jonge plantages wat zich, op zijn beurt, vertaalt in één van de aantrekkelijkste return/groei profielen van de sector. Verdere expansie in palm olie vormen een bijkomende opportuniteit voor het bedrijf.