EU en Oekraïne halen banden aan
Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy en de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek Foto: AFP

De leiders van de Europese Unie en de Oekraïense interimpremier Arseni Jatsenjoek hebben het politieke luik van het Europees-Oekraïens associatieakkoord ondertekend. Op het vlak van formele samenwerking heeft het niet veel om het lijf, maar het politieke luik is vooral symbolisch erg belangrijk. Het betekent de eerste concrete toenadering van Oekraïne tot de EU.

Donderdagavond kwamen de staatshoofden en regeringsleiders al overeen om de sancties tegen Rusland uit te breiden naar aanleiding van de annexatie van de Krim, dat een week geleden nog bij Oekraïne hoorde. Nu gaat de aandacht dus naar Oekraïne zelf.

De ondertekening van een politiek samenwerkingsakkoord ‘symboliseert het belang dat beide partijen hechten aan de onderlinge relaties en onze gezamenlijke wil om verdere stappen te zetten’, zei Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy tijdens de ondertekeningsceremonie. ‘Het erkent de wil van de mensen van Oekraïne om in een land te leven dat door waarden en door democratie geregeerd wordt, waar de rechtsstaat heerst en waar alle burgers in de nationale welvaart kunnen delen.’

Het associatieakkoord was al enkele maanden klaar om ondertekend te worden. Het was pas toen (de intussen afgezette) president Viktor Janoekovitsj het niet wilde tekenen en toenadering tot Rusland zocht, dat in november 2013 in Kiev het protest tegen zijn regime op gang kwam. Intussen is de politieke situatie in Oekraïne helemaal veranderd, maar volgens diplomaten is het niet zo dat de nieuwe machtshebbers zich van Moskou afkeren. ‘Jatsenjoek is ontzettend gefrustreerd omdat er op dit ogenblik helemaal geen dialoog met Rusland meer is’, luidt het.