VS hoeft niet meer te vrezen voor ratingknip door Fitch
Foto: EPA

Het ratingagentschap Fitch heeft de vooruitzichten voor de kredietrating van de Verenigde Staten gewijzigd van “negatief” naar “stabiel”. De dreiging van aan afwaardering van de toprating “AAA” van de VS is daarmee van de baan.

Fitch had de VS in oktober gewaarschuwd voor een afwaardering omwille van de impasse toen in het Amerikaanse Congres over een verhoging van het schuldenplafond.

Maar in februari werd er wel een schuldenakkoord bereikt. Daarbij werd ingestemd met een verhoging van het schuldenplafond voor meer dan een jaar, wat voorkwam dat de Amerikaanse overheid haar rekeningen niet meer kon betalen.

Fitch geeft de rating daardoor het vooruitzicht “stabiel” mee, wat betekent dat het agentschap op middellange termijn geen ratingwijziging op het oog heeft. Dat is goed nieuws voor de Amerikaanse begroting. Hoe beter de kredietrating, hoe makkelijker het voor een land of bedrijf is om goedkoop geld te lenen.

Bij kredietbeoordelingsbureau Standard & Poor’s (S&P) staat de Amerikaanse kredietwaardering op AA+ en bij Moody’s op AAA.