Poetin stort loon op rekening van getroffen Russische bank
Vladimir Poetin Foto: AP

Visa Inc en MasterCard Inc, de bedrijven achter de bekende kredietkaarten, hebben alle diensten opgeschort voor de Russische SMP Bank en Rossyia Bank. President Vladimir Poetin spotte met de Amerikaanse maatregel en beloofde steun aan de banken. Ondertussen heeft onder andere Fitch de rating van Rusland verlaagd.

Gisteren namen de Verenigde Staten een aantal nieuwe sancties tegen Rusland voor de annexatie van de Krim. Als onderdeel daarvan werden de Rossyia Bank, die nauwe banden zou hebben met het Kremlin, en de SMP Bank, op een lijst geplaatst van instellingen en personen waarmee de Amerikanen geen of beperkt handel drijven.

Eerder raakte al bekend dat de banken daardoor geen dollars meer zouden krijgen. Nu blijkt dat de klanten van de Rossyia Bank en de SMP Bank ook geen gebruik meer kunnen maken van de diensten van Visa en MasterCard. De bedrijven schortten, zonder waarschuwing, al hun diensten op.

‘De directie van Rossiya Bank begrijpt dat de klanten moeilijkheden ondervinden van de huidige situatie’, verklaarde de bank in een reactie op de problemen met de kredietkaarten. ‘We zullen er alles aan doen om die problemen op te lossen.’

Poetin: 'Ik open maandag een rekening bij Rossyia Bank'

Poetin was duidelijk niet onder de indruk van de Amerikaanse maatregelen. 'Wat die financiële instelling (Rossyia Bank) betreft, als ik het goed begrijp gaat het om een bank van gemiddelde grootte.'

'Ik heb er geen rekening, maar ik zal er maandag zeker één openen', spotte de Russische president, die later ook verklaarde zijn loon op die rekening te zullen storten. Ook Poetins kabinetschef zou het voorbeeld van zijn baas volgen.

Russische zakenlui trots op plaats op zwarte lijst

Ook verschillende zakenlui die banden hebben met Poetin, werden door de VS op de 'zwarte lijst' gezet. De directeur van de staatsbank RZD, Vladimir Jakoenin. betreurt dat hij op die lijst terechtkwam door 'zijn eerlijke houding'.

Ook miljardairs Gennadi Timtsjenko en Arkadi Rotenberg kregenvan de VS een inreisverbod, en eventuele Amerikaanse rekeningen. De twee stelden dat de maatregels eeen erkenning van hun verdienste voor de Russische staat' betekenen.

Rating verlaagd

De sancties van de VS hebben ook een aantal ratingagentschappen ertoe aangezet de rating van Rusland te verlagen. Zo verlaagde het Amerikaanse bureau Fitch de outlook van de Russische BBB-rating van 'stabiel' naar 'negatief'.

Ook EU neemt extra sancties

De Europese regeringsleiders beslisten gisteren om nog geen economische sancties te treffen tegen Rusland in het kader van de crisis op de Krim. Ze hebben wel twaalf extra namen toegevoegd aan de lijst met personen van wie de tegoeden bevroren worden en die een inreisverbod krijgen. Later vandaag wordt bekendgemaakt om wie het juist gaat.