Dreigingsniveau Brussel omhoog door hoog bezoek
Foto: Dieter Telemans

De komende twee weken wordt ons land door heel wat wereldleiders bezocht. Dat zorgt voor een grote mobilisatie van de veiligheidsdiensten. Het dreigingsniveau in Brussel en op Brussels Airport wordt tijdelijk opgetrokken van niveau 2 (‘gemiddeld’) naar 3 (niveau ‘hoog’).

Tussen 20 maart en 3 april is België het gastland van verschillende topbijeenkomsten en officiële bezoeken en zal ons land 130 delegaties ontvangen.

Naast de Amerikaanse president Barack Obama komt onder meer de Chinese president Xi Jinping eind maart op bezoek. Hij zal naast Brussel onder meer een bezoek aan Brugge en Gent brengen en aan de panda's in Paira Daiza. 

Ook de Navo-top eind maart en de Europees-Afrikaanse top begin april brengt veel hoge gasten naar ons land. 

Obama

President Obama komt, zonder zijn echtgenote Michelle, aan op 25 maart. Hij overnacht in Brussel in The Hotel en vliegt op 26 maart per helikopter naar Waregem, waar hij het Flanders Fields American Cemetery bezoekt. Vervolgens trekt hij naar het Justus Lipsius-gebouw in Brussel voor een Amerikaans-Europese top. De president eindigt zijn bezoek in de Bozar waar hij een toespraak geeft voor 2.000 personen, die door de Amerikaanse ambassade worden uitgenodigd.

'Tijdens het bezoek van Obama zullen rond het hotel, Justus Lipsius en de Bozar perimeters worden afgezet', aldus Guido Van Wymersch van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. 'De bewoners die in of rond die perimeter wonen, werden ingelicht per brief. Op 26 maart zijn bijvoorbeeld geen leveringen mogelijk en mogen er geen vuilniszakken worden buitengezet. De dag zelf zal de politie via Facebook en Twitter (@ZPZ PolBru) realtime-informatie geven.' De korpschef roept nog op tijdens officiële bezoeken zo veel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken.

Veiligheid

Tijdens de periode van 25 maart tot 5 april wordt het dreigingsniveau naar niveau 3 opgetrokken. Er worden extra veiligheidsmaatregelen genomen, meldt het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD). ‘We hebben geen enkele aanduiding gekregen dat er mogelijk aanslagen zouden gebeuren, niveau 3 is een logisch gevolg van het grote aantal vergaderingen en van de aanwezigheid van een aantal personen en hun landen van afkomst’, zegt André Vandoren van OCAD.

De politiediensten, Staatsveiligheid, Defensie, Justitie en het Crisiscentrum gaan nauw samenwerken om alles in goede banen te leiden. De voorbereiding hiervan loopt al maanden, klinkt het.

Duizenden politieagenten worden tijdens deze periode opgevorderd. Daar bovenop zorgen de Amerikanen voor eigen veiligheidspersoneel tijdens het bezoek van Obama. Tijdens de Europees-Afrikaanse top worden ook 350 motoragenten gemobiliseerd.

Kostenplaatje

Het kostenplaatje voor de officiële bezoeken wordt gedragen door verschillende diensten, aldus minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). 'We beseffen echter dat met dergelijke bezoeken veel extra geld en manschappen gepaard gaan. In de begroting is niet voorzien om vanuit de regering financiële steun te bieden, maar indien mogelijk, gaan we wel proberen te helpen.'

Burgemeester Yvan Mayeur (PS) van Brussel verklaarde dat een dergelijk evenement een half miljoen euro kost voor de stad