Obama komt naar Waregem
Foto: Photo News

Het hing al een tijdje in de lucht en nu is het officieel. Waregem krijgt volgende woensdag hoog bezoek. De Amerikaanse president Barack Obama gaat er de Amerikaanse militaire begraafplaats bezoeken.

In het crisiscentrum Binnenlandse Zaken vond de persconferentie over het bezoek van de Amerikaanse president plaats. Ook de burgemeester en de politie van Waregem waren aanwezig. Onze redacteur kon het persbericht dat er verspreid zal worden, voordien al inkijken.

Bevestiging

Daarin wordt bevestigd dat president Obama woensdag 26 maart een bezoek brengt aan de Amerikaanse militaire begraafplaats van Waregem. Dat is de enige Amerikaanse begraafplaats met slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog in ons land. Dinsdag inspecteerde de Amerikaanse veiligheidsdienst in Waregem alvast het grafveld en de herdenkingskapel ten midden van de graven.

Obama landt dinsdagavond in Brussel waar hij de nacht zal doorbrengen in The Hotel. Woensdagmorgen vliegt een helikopter hem naar Waregem voor het bezoek aan het militair kerkhof. De E17 zal niet afgesloten worden, al zal er tijdelijk hinder zijn door blokrijden.

Na het bezoek aan Waregem trekt Obama ook naar het Justus Lipsiusgebouw in Brussel voor een Europees-Amerikaanse top. Daarnaast zal hij in Bozar een persconferentie geven.

Veiligheid

Tijdens Obama's bezoek worden twintig pelotons van telkens veertig politiemensen ingezet. Alle verloven worden daarvoor ingetrokken. Alle verloven voor agenten worden daarvoor ingetrokken.

Tijdens het bezoek van Obama aan Waregem mogen buurtbewoners van de militaire begraafplaats die op dat moment thuis zijn hun woning tijdelijk niet verlaten. Er geldt in de omgeving een parkeerverbod en het verkeer wordt omgeleid. De colonne van Obama trekt via de E17 van Wevelgem naar Waregem. De snelweg zal niet volledig afgesloten worden, maar er  zal tijdelijk wel hinder zijn door blokrijden.

In Brussel worden drie veiligheidszones ingesteld: rond The Hotel, waar Obama overnacht, rond het Justus Lipsiusgebouw en de Bozar. In die zones mogen bewoners tijdelijk geen vuilniszakken buitenzetten en mogen vrachtwagens geen leveringen komen uitvoeren. Dertig minuten voor de aankomst van Obama zal de kleine ring worden afgesloten. De politie benadrukt dat alles wordt gedaan om de hinder voor het verkeer en de burgers te beperken, maar raadt tegelijk aan om dinsdag en woensdag zo veel mogelijk het openbaar vervoer te nemen.

Kleinste kerkhof

De Verenigde Staten vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog anderhalf jaar in Europa. In april 1917 verklaarde president Woodrow Wilson de oorlog aan Duitsland. Vanaf juni 1917 vochten Amerikaanse soldaten in Frankrijk, en vanaf de zomer van 1918 ook op Belgisch grondgebied.

Het kerkhof in Waregem is de kleinste Amerikaanse begraafplaats op Europese grond. Er rusten 368 soldaten. De meeste van de 1.043 Amerikanen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in ons land sneuvelden, werden door de nabestaanden gerepatrieerd.