In dit Brusselse hotel gaat Obama overnachten
Foto: Photo News

Weinig discretie als het op de verblijfplaats van de Amerikaanse president aankomt, wanneer die volgende week naar ons land reist en hier een nachtje doorbrengt. De entourage van de Amerikaanse president heeft gekozen voor The Hotel in Brussel, het vroegere Hilton.

Een verrassende keuze klinkt het, want staatshoofden kiezen veelal voor het Steigenberger Grandhotel dat met vijf sterren zelf eentje meer heeft dan The Hotel aan de Brusselse Waterloolaan. Dat hotel, dat vorig jaar een twee jaar durende renovatie kon afronden, biedt dan weer wel een schitterend uitzicht op onze hoofdstad.

Maar dat is niet de reden waarom de entourage van de Amerikaanse president dit hotel gekozen heeft. Eerder zullen de geïsoleerde ligging (grote plus voor de beveiliging) en de centrale ligging tegenover onder andere de VS-ambassade en het Egmontpaleis een rol hebben gespeeld. Bovendien logeerde minister van Buitenlandse Zaken John Kerry eerder in dit hotel, waardoor de Amerikaanse veiligheidsdiensten het gebouw al kennen.

Als het niet gaat om een afleidingsmanoeuvre van diezelfde veiligheidsdiensten gaat Barack Obama (zonder Michelle, die niet meereist naar Europa) een nachtje doorbrengen in de Splendour Suite (zie foto's), waar de president ruim honderd vierkante meter ruimte ter beschikking krijgt - ingedeeld in een slaap- en werkruimte - mét een uitzicht op de skyline van Brussel.

De 27 verdiepingen van het gebouw zullen uiteraard extra beveiligd worden waarbij delen van het hotel niet toegankelijk zullen zijn voor de overige hotelgasten, sluipschutters postvatten op het dak en ramen met kogelvrije schermen worden afgedekt, weet de krant De Morgen. Het gebouw dateert uit 1967 en was tot eind 2012 beter gekend als het Brusselse Hilton.