KU Leuven: 'Standard minst dominante club van top zes'
Foto: Belga
De Katholieke Universiteit Leuven heeft woensdagavond de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek naar de prestaties van de Belgische eersteklassers in de reguliere competitie.

Onderzoekers Jan Van Haaren, Tim Op De Beéck en Jesse Davis gebruikten gegevens van de statistiekenwebsite Soccerway.com om tot een aantal opvallende conclusies te komen. Zo is leider Standard de minst dominant voetballende club van de top zes, en speelt Zulte Waregem het aanvallendste voetbal.

Standard maakt zijn lage dominantie dan weer goed met het feit dat het de meest doelgerichte club van onze competitie is. Nog opvallend: OH Leuven en Bergen zijn doelgerichter dan Lokeren en KRC Genk. AA Gent was de enige club die in de reguliere competitie geen enkele rechtstreekse rode kaart kreeg.

Op vlak van doelpogingen heeft Anderlecht doorgaans het grootste overwicht. AA Gent staat in dat opzicht op plaats twee, en blijft zo onder meer Standard, RC Genk en Lokeren voor. Play-off III-ploeg Bergen is hierin de opvallende nummer zes.
'Met hun studie wilden de onderzoekers de bewustwording rond voetbalanalyse in België aanwakkeren. Onder druk van de steeds strengere financiële regelgevingen worden voetbalclubs immers gedwongen om op een meer rationele manier beslissingen te nemen', klinkt het in een persbericht.

Het volledige rapport kan je hier bekijken.