'Alle leden die gestemd hebben bij toewijzing WK aan Rusland en Qatar worden onderzocht'
Fifa-voorzitter Sepp Blatter naast de van corruptie verdachte Mohammed bin Hammam, de voormalige voorzitter van de Aziatische voetbalfederatie Foto: belga
Michael Garcia, de hoofdonderzoeker van de FIFA, zal alle huidige leden van het Uitvoerend Comité van de wereldvoetbalbond die gestemd hebben bij de toewijzing van het WK voetbal in 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar ondervragen. Dat meldt de BBC.

Garcia, voormalig openbaar aanklager in New York, werd door de FIFA zelf aangesteld om een onderzoek te voeren naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van het WK aan Rusland en Qatar in december 2010.

Blatter prees Garcia bij zijn aanstelling en gaf hem bevoegdheid om alles bij de FIFA te onderzoeken, óók oude zaken zoals de toewijzing van het WK. Het maakte deel uit van een plan dat Blatter - gedwongen door de publieke opinie - invoerde om corruptie tegen te gaan, zodat Garcia als onafhankelijke figuur de geloofwaardigheid van de wereldvoetbalbond kon helpen oppoetsen.

Verschillende FIFA-officials zouden geld of andere onethische betalingen hebben aanvaard in ruil voor hun stem. Ook voorzitter Blatter gaf al toe dat er regels werden overtreden. Zo maakten verschillende leden van het Uitvoerend Comité deel uit van een pact tussen het bid van Spanje en Portugal (voor 2018) en dat van Qatar (voor 2022).

Garcia riep vorige week mogelijke getuigen nog op om zich in ruil voor immuniteit en anonimiteit te melden. Qatar ontkent heftig alle aantijgingen, maar Garcia meent voldoende elementen te zien om zijn onderzoek voort te zetten.