Sky stuurt Henao naar huis met 'vragen bij bloedwaarden'
Foto: Photopress.be
Sergio Henao rijdt de komende acht weken geen wedstrijden meer voor Team Sky. De Britse wielerploeg heeft de 26-jarige Colombiaan teruggetrokken uit alle wedstrijden nadat er vragen zijn gerezen bij interne controles die werden afgenomen buiten competitie.

Nieuws, LIVE, kaarten en parcours op Sportwereld.be

In een bericht op de website van Team Sky legt ploegverantwoordelijke Dave Brailsford uit dat Henao abnormale waarden heeft laten optekenen bij controles buiten competitie op hoogte. Zo'n verhoogde waarden kunnen wijzen op dopinggebruik, al waarschuwt Brailsford 'geen overhaaste conclusies te trekken.'

Brailsford: 'Na onze laatste maandelijkse controle hadden onze experts vragen bij zijn resultaten van de hoogtetest buiten competitie. Die tests werden deze winter ingevoerd door de antidopingautoriteiten. We moeten die resultaten eerst beter begrijpen, daarom moet Sergio eerst een nieuwe reeks controles op hoogte in Colombia ondergaan.'

'We hebben contact opgenomen met de bevoegde instanties om ons te helpen bij het analyseren van de gegevens', zegt Brailsford, die erop wijst dat Henao vaak op grote hoogte leeft en traint, wat mogelijk deels een verklaring kan zijn voor de abnormale waarden. Hoe dan ook wordt de Colombiaan 'minstens' acht weken uit competitie genomen. 'Eens we volledige duidelijkheid hebben, zullen we de juiste stappen zetten en een volledige update geven', besluit Brailsford.

Sergio Henao draagt sinds 2012 het shirt van Team Sky. Vorig jaar werd hij tweede in de Waalse Pijl (na Daniel Moreno) en won hij etappes in de Ronde van Algarve en de Ronde van het Baskenland.

Download zaterdag 22/03 of zondag 23/03 onze gratis digitale special met 100 historische wielerfoto’s, die exclusief beschikbaar is voor abonnees. Nog geen abonnee? Lees nu voor slechts €4.