Luc Vanderwee schuldig bevonden aan moord
Foto: BELGA

Na een korte beraadslaging heeft de volksjury Luc Vanderwee (51) schuldig bevonden aan moord op zijn echtgenote Brigitte Mariacourt (52). De Roeselarenaar bracht de rolstoelpatiënte op 28 april 2012 met stampen en door wurging om het leven. De verdediging had opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg gepleit.

Luc Vanderwee en Brigitte Mariacourt hadden beiden een moeilijke jeugd en leerden elkaar kennen in 1993. De zwakke gezondheid van het slachtoffer begon steeds zwaarder te wegen op de beschuldigde. Op 28 april 2012 kwam het hierover tot een nieuwe ruzie binnen het koppel. Mariacourt liet zich enkele keren opzettelijk op de grond gevallen, en werkte tegen toen haar echtgenoot haar wilde helpen.

Op dat moment sloegen bij de beschuldigde de stoppen door. Hij begon stevige stampen uit te delen op de romp en het hoofd van het slachtoffer. Na een korte rustpauze liet hij zich ook nog vallen op de borstkas van de weerloze vrouw. In totaal liep ze hierbij 17 gebroken ribben op. Volgens de wetsdokters heeft Vanderwee zijn echtgenote daarna ook nog gewurgd.

Met deze beslissing volgde de jury het requisitoir van procureur-generaal Tom Janssens. De verdediging hield het tijdens de pleidooien op opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, maar haalde bakzeil.

Donderdagochtend om 10 uur starten de debatten over de strafmaat.