Verhofstadt afgeluisterd tijdens ontmoeting met Russisch oppositieleider
Guy Verhofstadt Foto: Photo News

De ontmoeting die Guy Verhofstadt in mei vorig jaar had met Russisch oppositieleider en anticorruptieactivist Aleksej Navalny werd afgeluisterd. Dat meldt de oud-premier zelf in een persbericht. ‘Ons doel was contacten te leggen en een samenwerking met de anticorruptiestichting van Navalny op te zetten over concrete corruptiezaken die Russische ambtenaren betreffen’, aldus Verhofstadt.

De Russische zender NTV heeft woensdag de beelden van de besloten vergadering uitgezonden en, nog volgens Verhofstadt, daarbij gezegd dat de liberale fractieleider in het Europees Parlement ingegaan is op Navalny’s vraag tot financiële steun.

‘De stichting (van Navalny, red.) heeft gegevens over hoe crimineel geld vanuit Rusland Europese financiële instellingen binnenkomt’, klinkt het bij Verhofstadt, die verwijst naar de beslissing van de Europese liberalen van maandag om ‘in samenwerking met de anticorruptiestichting een voorstel te maken om de EU-lijst met sancties uit te breiden naar alle Kremlin-loyalisten die echt belangrijk zijn’. De oud-premier dringt er bij de Europese Raad bij aan ‘haar verantwoordelijkheid te nemen’.

‘Mondstuk van Poetins regime’

‘Ik wens in de meest sterke bewoordingen de beschuldigingen tegen Aleksej Navalny en mezelf te verwerpen’, zegt Verhofstadt. ‘Onze samenwerking berust uitsluitend op gegevensuitwisseling om corruptie en het witwassen van geld tegen te gaan. Hij heeft nooit een verzoek gemaakt voor directe of indirecte financiële ondersteuning. Het is duidelijk dat deze tv-uitzending werd gemaakt om Navalny te beschadigen en zijn ambitieuze plan om Rusland te ontdoen van corruptie te discrediteren. NTV toont daarmee aan dat het geen echte nieuwszender is, maar een van de vele mondstukken van Poetins regime.’