De aandelenbeurzen op Wall Street zijn woensdag met verlies gesloten. Beleggers reageerden op de toelichting van de Federal Reserve op de verdere afbouw van het steunprogramma voor de Amerikaanse economie en het tijdstip waarop de rente in het land mogelijk wordt verhoogd.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent lager op 16.222,17 punten. De brede S&P 500 sloot 0,6 procent in de min op 1860,77 punten. Ook technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,6 procent, tot 4307,60 punten.

De Fed verlaagde woensdag het bedrag waarvoor maandelijks obligaties worden opgekocht met 10 miljard dollar tot 55 miljard dollar. De nieuwe Fed-president Janet Yellen gaf nogmaals aan dat het steunbeleid mogelijk dit najaar al wordt beëindigd. De rente wordt vervolgens mogelijk op zijn vroegst circa een halfjaar later verhoogd.

Uit ramingen bleek verder dat de meeste centrale bankiers inderdaad uitgaan van een renteverhoging in 2015. In doorsnee voorzien zij eind volgend jaar een rente van 1 procent. Voorheen werd een rente van 0,75 procent voorspeld. De rente bleef woensdag gehandhaafd op circa 0 procent.

Het aandeel FedEx zakte 0,1 procent. De Amerikaanse concurrent van TNT Express heeft in het afgelopen kwartaal, dat liep tot eind februari, veel last gehad van het extreem koude winterweer in grote delen van de Verenigde Staten. De barre omstandigheden ontregelden de bezorging en dat drukte de operationele winst met naar schatting 125 miljoen dollar. Desondanks vielen de omzet en winst hoger uit dan een jaar eerder. De winstverwachting voor het hele boekjaar werd echter verlaagd.

Adobe leverde 1,3 procent in. Het softwarebedrijf, maker van Adobe Reader en Photoshop, zag de winst en omzet vorig kwartaal licht dalen. Oracle zakte 0,8 procent. De Amerikaanse producent van bedrijfssoftware boekte in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar minder winst en omzet dan analisten hadden verwacht.

De aankondigingen van de Fed waren een stimulans voor de dollar, die in waarde steeg ten opzichte van de euro. De Europese munt was woensdagavond 1,3830 dollar waard, tegen 1,3915 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 100,30 dollar.