Kroaat Simunic krijgt tien matchen schorsing en mist WK
Simunic tegen Mitrovic Foto: REUTERS

De Beroepscommissie van de Wereldvoetbalbond FIFA heeft het beroep afgewezen dat de Kroatische international Josip Simunic had ingediend tegen zijn schorsing van tien wedstrijden. Dat bevestigde de FIFA woensdag.

De Beroepscommissie bevestigde zo de schorsing van tien wedstrijden en de boete van 24.500 euro, die de Disciplinaire Commissie hem eerder had opgelegd. De 36-jarige verdediger mist daardoor de Wereldbeker in Brazilië. Ook zijn carrière als international zit er meer dan waarschijnlijk op.

Simunic vierde op 19 november het gewonnen WK-barrageduel tegen IJsland (2-0) door een nazileuze door de microfoon te schreeuwen, een leuze die gebruikt werd door de fascistische Ustasa’s, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de kant van Adolf Hitler en Benito Mussolini kozen. Tot viermaal toe riep Simunic ‘Za Dom’ (Voor vaderland), waarop fans antwoordden met ‘Spremin’ (Bereid). ‘Discriminerend en aanstootgevend’, oordeelde de Tuchtcommissie van de FIFA toen.

In de openingswedstrijd van het WK, op donderdag 12 juni tegen Brazilië, kan Kroatië ook geen beroep doen op Mario Mandzukic. De spits werd eerder al door de FIFA één wedstrijd geschorst voor de rode kaart die hij kreeg tegen IJsland.