De Federal Reserve (Fed) bouwt zijn steunbeleid voor de Amerikaanse economie verder af. Dat bleek woensdag na afloop van de beleidsvergadering van het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

Het bedrag waarvoor de Fed maandelijks obligaties opkoopt wordt, zoals verwacht, met 10 miljard dollar ingeperkt tot 55 miljard dollar. Die aankopen dienen ter ondersteuning van de groei van de Amerikaanse economie. Algemeen wordt verwacht dat de Fed die stimulans dit jaar geheel wil afbouwen.

De Fed hield het belangrijkste rentetarief zoals verwacht onveranderd op 0 tot 0,25 procent. In de eerste vergadering onder de nieuwe president Janet Yellen werd wel besloten om de bepaling te laten varen dat de rente kan worden verhoogd als de werkloosheid is gedaald tot 6,5 procent. De werkloosheid is al bijna tot dat peil gezakt en de meeste centrale bankiers rekenen nu op een renteverhoging in 2015.

De Fed liet eerder al wel weten dat de rente nog lange tijd heel laag zou blijven, ook als de werkloosheid tot lager dan 6,5 procent zou dalen. Nu werd expliciet gemeld dat de rente waarschijnlijk laag blijft, ook als de werkloosheid en inflatie weer tot normale niveaus zijn teruggekeerd.

Uit de voorspellingen van de centrale bankiers bleek wel dat zij nu in doorsnee uitgaan van een hogere rente eind volgend jaar dan voorheen. Zij rekenen nu op een rente van 1 procent in december 2015, waar de ramingen eerder uitkwamen op 0,75 procent.