Obama reikt gediscrimineerde soldaten alsnog eremedaille uit
Sergeant Melvin Morris Foto: Reuters

Ze hebben voor de VS in oorlogen gevochten en werden ondanks hun heldendaden slechts als soldaten tweede klasse behandeld. Voor 24 joden, latino’s en Afro-Amerikanen in het leger komt nu een laattijdige ‘genoegdoening’. Maar slechts drie van hen zijn nog in leven.

President Barack Obama heeft 24 gediscrimineerde soldaten achteraf de hoogste militaire onderscheiding van zijn land verleend. Van met de ‘Medal of Honor’ geëerde oorlogsveteranen van joodse, latino of Afro-Amerikaanse afkomst zijn er nog drie in leven. Obama zei bij de uitreiking dinsdag in het Witte Huis in Washington dat ‘orde op zaken moest gesteld worden’. De soldaten werden vermoedelijk gepasseerd omdat ze tot een minderheid behoorden.

Bij de gelauwerden ging het om veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en de Amerikaanse oorlogen in Korea en Vietnam. Ze hadden allen slechts de op een na belangrijkste militaire onderscheiding van hun land gekregen voor hun heldendaden, terwijl ze de hoogste hadden verdiend. ‘Enkele soldaten vochten en sneuvelden voor een land dat hen niet gelijkwaardig behandeld heeft’, zei Obama.

Het Congres heeft gelast meer dan 6.000 gevallen te onderzoeken, waarin soldaten uit de drie oorlogen slechts de op een na hoogste onderscheiding hebben gekregen. Het Pentagon werkt daarvoor samen met veteranenbewegingen en musea. ‘Zo ver gaat Amerika, opdat allen die onder onze trotse vlag hebben gediend de erkenning krijgen die ze verdienen’, zei Obama. Het was de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat een dergelijke grote groep samen met de Medal of Honor werd onderscheiden.