Verplichte taaltoets voor te vaak afwezige kleuters verdwijnt
Foto: ss

De verplichte taaltoets Nederlands die vaak afwezige kleuters moeten afleggen om zich in de lagere school te kunnen inschrijven, verdwijnt. Dat blijkt uit een voorstel dat de meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement hebben ingediend. Vanaf volgend schooljaar zal de klassenraad autonoom beslissen of en onder welke voorwaarden een kind naar het eerste leerjaar mag.

De taaltoets werd enkele jaren geleden ingevoerd om ouders aan te sporen hun kinderen zo vaak mogelijk naar de kleuterschool te sturen. Kinderen die vaak thuisblijven, kampen immers te vaak met een taalachterstand en dus later - in de lagere school - met leerachterstand. De toets was verplicht voor wie in de laatste kleuterklas geen 220 halve dagen aanwezig was.

Maar niet iedereen vond de taaltest een goed idee. Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman toonde zich in het verleden een forse tegenstander. Maar ook CD&V-onderwijsspecialiste Kathleen Helsen was een koele minnares van het instrument. ‘Kleuters die niet slagen, moeten de derde kleuterklas overdoen, terwijl ze op andere vlakken wel verder ontwikkelen.’

Taalscreening

De afschaffing komt er nu omdat intussen is beslist dat er een taalscreening komt bij de overgang naar de lagere school. Scholen kunnen kinderen met een te grote taalachterstand om aan de lagere school te beginnen verplichten om te remediëren, via een soort taalbad. Bovendien zal nu de klassenraad mogen beslissen of een kind zich in de lagere school kan inschrijven. Die klassenraad mag daarvoor de instrumenten gebruiken die het nodig acht, inclusief een taalproef. Die argumenten hebben nu de meerderheidspartijen CD&V, SP.A en N-VA overhaald om de taaltesten af te schaffen.