NSA kan telefoongesprekken van volledig land afluisteren
Foto: AP

De Amerikaanse geheime dienst NSA kan de telefoongesprekken van een volledig land afluisteren en opslaan. In minstens één geval heeft het dat ook gedaan. Dat schrijft de Washington Post woensdag. Om welk land het gaat, is niet duidelijk.

Het programma waarmee de NSA alle gesprekken binnen één land voor 100 procent kan afluisteren, draagt de codenaam ‘Mystic’. Volgens de krant worden de telefoongesprekken gedurende dertig dagen opgeslagen. Werknemers van de geheime dienst kunnen ze gedurende die periode beluisteren en stukjes gesprek ook voor langere tijd bewaren. Zo kan de NSA achteraf nog gesprekken beluisteren van mensen die ten tijde van de registratie nog niet verdacht waren.

In minstens één land wordt het systeem sinds 2011 ingezet, weet de Washington Post. In de Amerikaanse begrotingsplannen voor 2013 worden nog vijf andere landen genoemd. Tegen het einde van vorig jaar waren er ook nog plannen voor een bijkomend land. Namen noemt de krant niet.

Voor veiligheidsexpert Bruce Schneier, die voor de Britse krant The Guardian de documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden onder de loep nam, zijn de geviseerde landen niet het meest opmerkelijke. ‘Interessant is dat de mogelijkheid bestaat om alle telefoongesprekken van een land te verzamelen, en dat ook de instrumenten voorhanden zijn om die te analyseren’, schreef hij op zijn website .

Tot nog toe was alleen bekend dat de NSA op grote schaal verbindingsdata verzamelt. Het gaat daarbij om informatie wie wanneer met wie heeft gebeld of wie wanneer aan iemand een mail heeft gestuurd. Dat de geheime dienst de gesprekken van een volledig land kan afluisteren en opslaan, is nieuw.

Volgens de Washington Post beluisteren de NSA-medewerkers nauwelijks één procent van de opgenomen gesprekken. In de wetenschap dat er echter enorm veel telefoontjes worden opgenomen, gaat het om miljoenen stukjes gesprek die worden bewaard.