De weigering van Vlaams milieuminister Joke Schauvliege voor de uitbreiding van de verbrandingsoven Biostoom in Oostende en de bouw van een nieuwe afvalbehandelingsinstallatie Biosort, heeft geen gevolgen voor de operationele werking van Biostoom. Dat zeggen plant manager Luc Lievens (Biostoom) en Philippe Peeters, algemeen directeur van Bionerga, dat Biostoom onlangs heeft overgenomen van Electrawinds.

De nv Electrawinds had destijds een vergunning aangevraagd om in hun centrale Biostoom een extra procédé van afvalverwerking te mogen opstarten. ‘Maar dit was gekoppeld aan de bouw van de nieuwe installatie Biosort’, legt Luc Lievens uit. ‘Het was eerder een wijziging van de vergunning die we hadden aangevraagd, omdat we een opportuniteit zagen om bepaalde reststromen van Biosort nadien bij ons te kunnen verwerken. Maar aangezien er nu ook geen vergunning is voor de nieuwe pyrolyse-installatie Biosort, is de aanpassing van de vergunning voor Biostoom, niet meer aan de orde’, aldus de plant manager.

Philppe Peeters, algemeen directeur van Bionerga, dat de verbrandingsoven Biostoom in Oostende onlangs heeft overgenomen van Electrawinds, bevestigt: ‘Wij hebben de vergunningsaanvraag voor de nieuwe installatie niet mee overgenomen, dus wat ons betreft is de huidige beslissing van de minister geen probleem. We focussen ons op de bestaande capaciteit van de Biostoom-installatie, die al 5 jaar zonder problemen operationeel is.’