Grootste bank van Oekraïne schort activiteiten op de Krim op
Foto: AFP

De grootste bank van Oekraïne, PrivatBank, heeft alle activiteiten op de Krim opgeschort in afwachting van verduidelijking over het wettelijke statuut van het schiereiland. Dat kondigde de bank, die in handen is van een miljardair, woensdag aan.

In een persbericht deelde de bank mee alle agentschappen gesloten te hebben en iedere operatie op de rekeningen stopgezet te hebben, ‘door de onzekerheid over het juridische statuut van het bancair systeem op het schiereiland’.

‘Om opnieuw aan onze verplichtingen aan onze Oekraïense klanten te voldoen, moeten we instructies van de Nationale Bank van Oekraïne krijgen en geïnformeerd worden over de regels en werkomstandigheden van banken in de Krimrepubliek’, legde PrivatBank uit. ‘Zonder instructies kunnen wij niet werken.’

Op de Krim, met twee miljoen inwoners, telt PrivatBank 790.000 particulieren en 12.000 ondernemingen als klant. De bank stelt 1.300 mensen tewerk op het schiereiland, in 337 agentschappen.

De bank wordt gecontroleerd door de invloedrijke oligarch Igor Kolomojski. Hij werd begin maart tot gouverneur van de regio Dnjepropetrovsk benoemd door de nieuwe Oekraïense autoriteiten.