Akkoord over wettelijk minimumloon in Duitsland
Duits minister van Werk Andrea Nahles. Foto: EPA

In Duitsland hebben de regeringspartijen een akkoord bereikt over de nog in te vullen details van het wettelijk minimumloon van 8,50 euro per uur. Dat heeft minister van Werk Andrea Nahles woensdag aangekondigd.

Duitsland kende tot op vandaag geen wettelijk minimumloon. Sectoraal zijn wel minimumlonen afgesproken, op basis van akkoorden tussen werkgevers en vakbonden. Dinsdag was er topoverleg tussen kanselier Angela Merkel, CSU-voorzitter Horst Seehofer en SPD-voorzitter Sigmar Gabriel over de laatste details van het geplande wettelijk minimumloon.

Als gevolg van het regeringsakkoord wordt vanaf 1 januari 2015 een minimumloon van 8,5 euro per uur ingevoerd. Er zijn uitzonderingen mogelijk tot eind 2016 voor die sectoren waar door akkoorden een lager minimumloon werd afgesproken.

Uitzonderingen zullen enkel nog kunnen voor -18-jarigen of langdurig werklozen. Langdurig werklozen die opnieuw aan de slag kunnen, zullen voor zes maanden een uitzondering krijgen. Werkgevers kunnen op subsidies rekenen voor het aannemen van langdurig werklozen.

Onderzoekers waarschuwden al dat het minimumloon in Duitsland 900.000 banen zal kosten.