Groenen stemmen tegen amendement achternamen
Meyrem Almaci. Foto: BELGA

De Kamerfractie Ecolo-Groen zal tegen het amendement van minister van Justitie Annemie Turtelboom stemmen in het dossier van de naamgeving. Dat zegt Kamerlid Meyrem Almaci. De groenen zullen afwachten wat er nadien definitief op tafel zal liggen bij de stemming over het gehele ontwerp.

De groenen stemden enkele weken geleden in de bevoegde commissie voor de tekst die de ouders de keuze liet om de naam van de vader, die van de moeder of een combinatie van beide aan hun pasgeboren baby mee te geven. Indien de ouders het niet eens raken, dan krijgt het kind als familienaam een combinatie van beide, met eerst die van de vader.

CD&V onthield zich en het CDH kwam daags nadien met een nieuw voorstel op de proppen waarin geen sprake meer is van keuzevrijheid. Minister van Justitie Turtelboom kondigde dinsdag aan een amendement in te dienen waarin wordt terugkeerd naar haar oorspronkelijke wetsontwerp, waarin de keuzevrijheid vervat zit, maar waarbij wordt teruggevallen op de naam van de vader indien de ouders geen akkoord bereiken.

‘Een stap achteruit’, oordeelt Almaci, volgens wie de Ecolo-Groen-fractie dan ook tegen het amendement zal stemmen. ‘Het principe van de dubbele naamgeving is voor ons belangrijk’. De fractie wacht nog wel af wat er nadien zal gebeuren, wanneer de basistekst terug op tafel zal liggen. In elk geval betreurt ze de ‘vaudeville’ die is ontstaan rond het dossier.

‘Dit is een dossier waarrond een draagvlak moest worden gecreëerd, maar dat nu dreigt te verrotten’, luidt het teleurgesteld. ‘Dit is de volledige verantwoordelijkheid van de meerderheid.’