Schauvliege weigert milieuvergunning voor Biostoom en Biosort
Vlaams minister van Milieu Schauvliege (CD&V). Foto: Kristof Van Accom/belga

Vlaams minister Schauvliege weigert de milieuvergunning voor de uitbreiding van de verbrandingsoven Biostoom en voor een nieuwe Biosort-installatie van Electrawinds. Dat maakt ze woensdag zelf bekend via haar website.

Minister van Milieu Schauvliege (CD&V) heeft de milieuvergunningsaanvraag van de nv Electrawinds voor de uitbreiding van de bestaande verbrandingsoven Biostoom met 34.000 ton per jaar behandelde huishoudelijke afvalstoffen geweigerd. Ook de aanvraag voor een nieuwe behandelingsinstallatie voor huishoudelijke afvalstoffen gevolgd door een pyrolyse-installatie (Biosort) werd niet ingewilligd.

IVOO (de afvalintercommunale van Oostende en omgeving) had in beide dossiers beroep ingesteld. De OVAM was in beroep gegaan tegen de Biosort-installatie. De beslissingen van de deputatie van West-Vlaanderen in beide dossiers worden dus opgeheven.

Volgens minister Schauvliege kon niet aangetoond worden dat de Biosort-installatie als ‘Beste Beschikbare Technologie’ (BBT) beschouwd kan worden en dat de installatie zou voldoen aan de emissiegrenswaarden van titel II van het VLAREM (het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning, red.). Dat is een voorwaarde uit het Materialendecreet en het Uitvoeringsplan ‘Milieuverantwoord beheer van huishoudelijke afvalstoffen’ (UMBHA) om een vergunning te krijgen voor de verwerking van huishoudelijke afvalstoffen. Bovendien was er onduidelijkheid over welke afvalstoffen in Biosort aangevoerd zouden worden.

Evenwicht in gevaar

Voor Biostoom stelt de minister dat bijkomende verbrandingscapaciteit voor huishoudelijke afvalstoffen het evenwicht tussen het aanbod aan brandbare afvalstoffen en de in Vlaanderen beschikbare verbrandingscapaciteit in gevaar zou brengen. Dat evenwicht is een belangrijk principe in het Vlaamse afval- en materialenbeleid. Ook dit is vastgelegd in het Materialendecreet en het UMBHA.

Een krappe planning van de verbrandingscapaciteit moet vermijden dat er te weinig aandacht zou gaan naar het voorkomen, hergebruiken en recycleren van afvalstoffen. Dat zou in strijd zijn met de overgang naar een duurzaam materialenbeleid dat minister Schauvliege deze legislatuur in Vlaanderen gerealiseerd heeft en waarbij afvalstoffen in de kringloop worden gehouden om ze als grondstof voor nieuwe materialen te gebruiken.