‘Vlaanderen verwelkomt Obama met lege handen’
Foto: Frederik Buyckx

‘De Vlaamse excellenties die volgende woensdag in Waregem handjes gaan schudden met de Amerikaanse president Barack Obama, zullen dat doen met lege handen,’ zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger Dirk Van Mechelen. De militaire begraafplaats in Waregem is immers niet opgenomen in de lijst met sites die Vlaanderen zal voordragen voor een erkenning als Unesco-werelderfgoed. Volgens minister Bourgeois moest er ook rekening gehouden worden met criteria van de Unesco.

Volgende woensdag brengt de Amerikaanse president Barack Obama een bezoek aan ons land. Hij zou daarbij ook een bezoek brengen aan de Amerikaanse militaire begraafplaats van Waregem, de enige Amerikaanse begraafplaats met slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog in ons land.

Volgens Vlaams Parlementslid Dirk Van Mechelen is het bijzonder jammer dat de begraafplaats in Waregem niet op de lijst van 18 sites voorkomt die Vlaams minister van erfgoed Geert Bourgeois wil voor een erkenning als Unesco-werelderfgoed in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Volgens Van Mechelen is de selectie van Bourgeois te eenzijdig en gaat ze voorbij aan ‘de realiteit dat de zichtbare relicten van de oorlog niet alleen beperkt bleven tot de Westhoek’. ‘Bourgeois heeft ook nooit verduidelijkt waarom bepaalde begraafplaatsen wel en andere niet werden geselecteerd,’ aldus Van Mechelen in een persbericht.

Criteria Unesco

Minister Bourgeois reageert echter dat een voorstel om bijvoorbeeld een heel slagveld te laten erkennen weinig kans zou maken op erkenning door de Unesco. De voorstellen die wel ingediend worden moeten bovendien aan allerlei criteria van de Unesco voldoen en, bijvoorbeeld, getuigen van een 'universele waarde'.  In combinatie met een reeks eigen voorwaarden - artistieke waarde, historisch relevantie, internationale dimensie, .. - kwam het voorstel voor dit dossier, dat samen met Frankrijk ingediend wordt. Dat sites niet op de lijst staan, betekent niet dat het geen belangrijke sites zijn, maar alleen dat ze niet passen in deze voordracht als Werelderfgoed. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig