Verenigd Koninkrijk verhoogt groeiverwachting
George Osborne met zijn ‘budgettasje’ voor de deuren van Downing Street 11. Foto: REUTERS

Het Verenigd Koninkrijk verwacht voor 2014 een economische groei van 2,7 procent, zo heeft minister van Financiën George Osborne woensdag meegedeeld. Tot nu toe werd 2,4 procent groei verwacht. Voor volgend jaar gaat de Britse regering nu uit van 2,3 procent groei tegenover 2,2 procent eerder.

‘Het economische herstel zet zich sneller dan voorzien voort’, zei Osborne in het House of Commons bij de voorstelling van de begroting 2014-2015. ‘Maar het werk is verre van gedaan.’ Ondanks de herneming moeten nieuwe besparingsmaatregelen genomen worden om de sanering van de openbare financiën te verzekeren, zei hij aan de volksvertegenwoordigers. ’We moeten het dak repareren nu de zon schijnt.’

‘Dit land leent nog steeds te veel en we investeren, exporteren en sparen nog altijd te weinig’, vindt Osborne. Hij presenteerde daarom onder meer de maatregel om 500 miljoen pond vrij te maken voor de kleine bouwfirma’s. De exportfinanciering wordt verdubbeld naar 3 miljard pond en de rentes bij exportfinanciering gaan omlaag.

Ook is er goed nieuws voor de liefhebbers van pot en pint. De biertaks gaat met een penny naar beneden en de taks op whisky en cider wordt bevroren, net als de taks op benzine. De prijs van sigaretten gaat wel omhoog, weet de BBC. De Britse omroep vat de begrotingsmaatregelen samen als ‘belastingswijzigingen die de pensioenen en de spaarders ondersteunen’.

Dankzij de betere groeiverwachting heeft het onafhankelijke begrotingsorgaan OBR de verwachte begrotingstekorten neerwaarts bijgesteld. In het begrotingsjaar 2018-2019 moet er opnieuw een klein surplus zijn.

De Britten trekken in mei 2015 naar de stembus. De Conservatieven van premier David Cameron regeren momenteel samen met de Liberal Democrats in een coalitieregering, wat zelden voorkomt in de Britse politiek.