Google lanceert Android Wear voor smartwatches
Foto: rr

Bij Google werken ze aan een speciale versie van hun Android-software. De nieuwe Android Wear zal gebruikt worden voor draagbare gadgets, zoals smartwatches. Motorola en LG hebben al concrete plannen met Android Wear aangekondigd.

Trendwatchers hebben het al geruime tijd over de opkomst van wearables - horloges, brillen en andere draagbare toepassingen die worden uitgerust met een computerchip en sensors. Veel van dergelijke gadgets zijn er evenwel nog niet, en het publiek dat ze gebruikt is eerder beperkt. Daar zou dit jaar wel eens verandering in komen, nu ook Google zijn schouders zet onder een project dat inzet op wearables.

Android Wear lijkt op het eerste gezicht een polsversie te zijn van Google Now, de intelligente persoonlijke assistent die ook al in Android-smartphones zit. Op verschillende ‘steekkaarten’ ziet een gebruiker meteen informatie over (onder andere) zijn agenda, het weer, verkeersproblemen op zijn traject en aandelenkoersen.

‘OK Google’

Spraakbesturing wordt een ander belangrijk aspect bij Android Wear. Zo toont de video hoe een gebruiker snel kan antwoorden op berichten van vrienden, of een zoekopdracht kan lanceren met het commando ‘OK Google’.

Google heeft twee video’s online gezet die de mogelijkheden van Android Wear toelichten. Op een afgewerkte softwarebundel waar fabrikanten en ontwikkelaars mee aan de slag kunnen is het nog even wachten - wellicht zal Google dit lanceren op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in juni.

Wanneer we de eerste smartwatches met Android Wear bij ons kunnen verwachten, is op dit moment nog onduidelijk. Google werkt samen met verschillende fabrikanten waaronder Samsung, HTC, Asus, LG en Motorola aan verschillende slimme horloges. Die laatste twee hebben al iets concretere plannen bekendgemaakt. De G Watch van LG zou in het tweede kwartaal van dit jaar in de Verenigde Staten moeten verschijnen. De Motorola Moto 360 volgt in de loop van de zomer.