Obus ontploft op bedrijventerrein: twee doden
Tijdens graafwerken in Ieper is woensdagmiddag een obus ontploft. Foto: pli
Bij graafwerken op een bedrijventerrein in Ieper is woensdagmiddag een obus uit de Eerste Wereldoorlog ontploft. Bij de explosie kwamen twee arbeiders om het leven en vielen twee gewonden. Eén van hen is er erg aan toe.

Het dramatische ongeval gebeurde tijdens werken bij een bedrijf in aanbouw aan de Oostkaai, langs het kanaal van Ieper. Omstreeks 13 uur botsten arbeiders daar op een granaat uit de Eerste Wereldoorlog. 

Eén arbeider, met de Turkse nationaliteit maar gedomicilieerd in België,  overleed meteen. Een tweede man - een Bulgaar - bezweek tijdens zijn overbrenging naar het ziekenhuis, aldus de persdienst van Defensie. Defensie laat ook nog weten dat een derde persoon - ook een Turk - met zware verwondingen naar het ziekenhuis werd overgebracht. Hij vecht nog steeds voor zijn leven.

'Over de precieze omstandigheden van de explosie is er nog geen duidelijkheid. Het onderzoek is nog volop aan de gang', zegt Georges Aeck, de commissaris van de politiezone Arro Ieper. 'We weten niet of één van de arbeiders het projectiel zelf heeft gemanipuleerd.' Het parket gaat uit van een arbeidsongeval. 

Dovo, de ontmijningsdienst van het leger, kwam ter plaatse. De hulpdiensten hebben de omgeving afgezet. Dovo kamde het terrein uit op zoek naar nog meer oorlogsmunitie. Er werd al een tweede projectiel ontdekt en afgevoerd.

Fonds

Er bestaat een fonds dat slachtoffers van oorlogsmunitie uit de Eerste Wereldoorlog financieel tegemoetkomt. Volgens het parket van Ieper komen de vier betrokkenen en hun nabestaanden hiervoor niet in aanmerking, omdat geen van hen de Belgische nationaliteit draagt. 

Uitzonderlijk

Dat er meerdere slachtoffers vallen bij de explosie van munitie uit de Eerste Wereldoorlog is zeer uitzonderlijk, zegt woordvoerder Johan Lescrauwaet van het parket in Ieper. 'De laatste vijftien jaar zijn in de streek drie dodelijke ongevallen gebeurd, dikwijls ging het dan om onvoorzichtigheid van verzamelaars of landbouwers. Gevallen met meer dan één dode waren er niet.'

Begin deze maand werd ook al een grote hoeveelheid munitie uit de Eerste Wereldoorlog ontdekt op de grens van de West-Vlaamse gemeenten Passendale en Moorslede. DOVO is volop bezig met de site te ruimen. Mogelijk liggen daar enkele honderden of mogelijk zelfs enkele duizenden obussen verborgen.