Aandelenmarkt last snipperdag in
Foto: BELGA
De Brusselse beurs nam woensdag zowat een snipperdag. De Bel20-index hield het bij een bescheiden vooruitgang van 0,08 procent en een slotnotering van 3.082,98 punten.

De beleggers hadden ook niet zoveel om zich aan op te warmen. Op de Krim bleef het relatief rustig en in de VS werd gewacht op een beslissing van de Amerikaanse centrale bank. Die maakt woensdagavond bekend of ze haar ondersteuning van de economie al dan niet gaat verminderen.

Op de Brusselse beurs was de grootste winst bij de belangrijke aandelen voor ThromboGenics. De biotechtitel die aan zijn laatste dagen in de Bel20-index bezig is, verdapperde 2,44 procent tot 19,98 euro. Aan de basis van die opstoot zou een indekkingsoperatie van de zogenaamde shorters liggen. Beleggers die speculeerden op een verdere daling van het aandeel in de hoop de titel later goedkoper te kunnen inkopen zouden nu vrezen dat dit scenario niet uitkomt, waardoor ze snel het aandeel tegen de koers van de dag inkopen.

Ook D’Ieteren mocht winst bijschrijven. Het auto-aandeel won 1,26 procent bij een slotkoers van 33,44 euro. Daarmee blijft het niettemin nog een eindje onder de notering van 37,40 euro van 26 februari, de dag voordat het concern slechte resultaten over 2013 en zwakke vooruitzichten voor 2014 uitsprak.

Grotere winsten vielen te rapen op de brede markt. MDxHealth klom 12,22 procent tot 4,96 euro. De technologie van het bedrijf wordt gebruikt in een succesvolle Amerikaanse test naar darmkanker.

Mobistar voegde 3,93 procent toe aan zijn koers om af te sluiten op 12,42 euro. Dinsdag was de koers al 5,10 procent hoger gegaan. De omzet in het aandeel lag ook aanzienlijk hoger dan de vorige dagen. Er gingen meer dan 300.000 titels over de toonbank.

Bij de grote aandelen was er verlies voor Umicore. Het aandeel van de materialengroep werd 1,28 procent bijgeknipt tot 35,44 euro. Het concern heeft in het Chinese Suzhou een fabriek in gebruik genomen voor katalysatoren voor zware dieselvoertuigen.

Bij de kleinere waarden speelde Cardio3 BioSciences 2,89 procent kwijt bij een slotkoers van 40,04 euro. Het bedrijf leed in 2013 een verlies van 12,3 miljoen euro. De producten van het bedrijf zitten nog steeds in de ontwikkelingsfase, waardoor nog geen omzet wordt gerealiseerd.