‘Verlamde’ Limburger wordt niet gerepatrieerd door negatief reisadvies naar Egypte
Foto: svde

Het negatief reisadvies naar Sharm-el-Sheikh in Egypte heeft zijn eerste ‘slachtoffer’ gemaakt. Een man uit Kontich kwam in de populaire Egyptische badstad ten val en vreesde voor de rest van zijn leven verlamd te blijven. Onmiddellijk overvliegen naar België, denkt u dan, maar daar dacht het ziekenfonds anders over. Door het negatief reisadvies weigerde het de man te repatriëren, schrijft Het Belang van Limburg.

Het verhaal van Rudi Janssen, afkomstig uit Maaseik maar woonachtig te Kontich, is bijna te gek voor woorden. De man reisde op vrijdag 28 februari naar Sharm-el-Sheikh in Egypte. ’s Ochtends was er nog geen enkel probleem met die reisbestemming, maar in de namiddag vaardigde het ministerie van Buitenlandse Zaken plots een negatief reisadvies uit. Afreizen naar de Egyptische badstad werd volledig afgeraden en verschillende touroperators schrapten alle vluchten, sommigen zelfs tot na de paasvakantie.

De Kontichenaar was op dat moment al aangekomen in zijn resort en was zich van geen kwaad bewust. Via het internet was hij op de hoogte van het nieuwe reisadvies, maar Buitenlandse Zaken haalde geen landgenoten terug naar ons land. Er waren niet veel toeristen in het hotel aanwezig, maar verder was er geen vuiltje aan de lucht, zo leek het wel.

Tot Janssen twee dagen later zwaar ten val kwam vlak bij zijn hotel. De situatie was zo erg dat hij vreesde om permanent verlamd te blijven. Vanuit het ziekenhuis in Dahab belde hij het Call Center van de Belgische mutualiteiten op om een repatriëring in gang te zetten. Na vijf minuten werd hij teruggebeld met een onverwacht antwoord: ze konden hem niet helpen. Van de dag dat er een negatief reisadvies is, vervalt de reisbijstand immers, zo staat het in de kleine lettertjes van de polis. ‘Dan lig je daar in een Egyptisch ziekenhuis, misschien verlamd en krijg je zoiets te horen’, zucht de man in Het Belang van Limburg. Uiteindelijk keerde Janssen een paar dagen later terug naar huis. Volgens de mutualiteit zelf wordt de zaak nog verder onderzocht.