Al 120 slachtoffers van ‘Belgische Madoff’ gekend
Bleus (l.) deed zich voor als een wees, wiens voogd niemand minder was dan monseigneur Léonard. Foto: IF

Bij het Brusselse en het Luxemburgse gerecht hebben zich de voorbije weken en maanden al zo’n 120 mensen gemeld die slachtoffer geworden zouden zijn van de oplichtingspraktijken van Stéphane Bleus. Na een wekenlange speurtocht werd Bleus dinsdag opgepakt en aangehouden in België. Onderzoeksrechter Michel Claise heeft hem in verdenking gesteld voor oplichting, witwassen en onwettig uitoefenen van de functie van financieel tussenpersoon.

Het Brusselse gerecht kreeg al in 2010 de eerste klachten over Bleus. ‘Sindsdien hebben tientallen mensen aangifte gedaan van feiten van oplichting’, zegt Brussels parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. ‘Met een list trachtte hij ze ervan te overtuigen om geld bij hem te beleggen en vervolgens verdween hij met het geld, dat hij via binnen- en buitenlandse fondsen probeerde wit te wassen.’

Om zichzelf te verrijken gebruikte Bleus dezelfde truc waarmee de Amerikaanse megaoplichter Bernard L. Madoff jarenlang honderden investeerders wist te strikken. Hij lokte hen met woekerintresten, die hij telkens opnieuw wist te betalen met het geld van nieuwe investeerders.

Toen de grond hem te heet onder de voeten werd, verdween Bleus van de radar. 'We vermoedden eerst dat hij naar het buitenland was gevlucht, maar uit verschillende bronnen vernamen we dat hij zich in Antwerpen schuilhield', zegt parketwoordvoerster Van Wymersch. 'Hij werd uiteindelijk teruggevonden in het appartement van een kennis, die zelf niets met de feiten te maken had.

Het parket wil geen commentaar kwijt over de werkwijze van Bleus of over de omvang van de fraude. ‘Er worden bedragen tot 100 miljoen euro genoemd, maar dat cijfer lijkt ons voorlopig overdreven’, zegt Van Wymersch. ‘Wel is het zo dat er zich in Luxemburg al 70 Belgische slachtoffers gemeld hebben en in Brussel een 50-tal. Daar komen nog steeds mensen bij.’

Bleus is dinsdag al verhoord door de onderzoeksrechter en die verhoren zullen de komende dagen worden verdergezet. Naar alle waarschijnlijkheid zal Bleus vrijdag voor de raadkamer verschijnen. Die moet zich dan uitspreken over zijn verdere aanhouding.