De video wordt geladen

In Luik begint vandaag het assisenproces tegen een man die een homoseksueel met een hamer doodsloeg. Het is het eerste assisenproces met homofobie als verzwarende omstandigheid. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum stelde zich burgerlijke partij.

Op 25 juli 2012 trok een 36-jarige man uit Malmedy naar het Parc d’Avroy in Luik, een ontmoetingsplaats voor homoseksuele mannen. Toen een zestiger hem vroeg of hij zin had in orale seks, sloeg hij hem met een hamer op zijn achterhoofd. Het onderzoek wees uit dat hij zeker zes slagen had toegediend.

De man werd opgepakt nadat hij aan een vriend had gezegd dat hij een grote vergissing had begaan. Aan de politie verklaarde hij dat hij wraak wou nemen omdat hij zelf het slachtoffer was geweest van een man die een verdovend middel in zijn biertje had gedaan en hem had verkracht.

Het assisenproces is het eerste met homofobie als verzwarende omstandigheid. Als de rechter het ‘verwerpelijke motief’, zoals dat juridisch heet, bewezen acht, kan W. een strengere straf krijgen. Vandaag wordt de jury samengesteld, de uitspraak volgt volgende week.

Later dit jaar zullen vermoedelijk ook nog de verdachten van de moord op de homoseksuele jongeman Ihsane Jarfi, ook in Luik, voor assisen verschijnen.