‘Suikers in tequila helpen met afvallen’
Foto: shutterstock

Een shotje tequila past niet meteen binnen een uitgebalanceerd dieet, maar de suikers in het drankje kunnen wel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Volgens een recent onderzoek, dat werd voorgesteld tijdens de National Meeting of the American Chemical Society in Dallas, zou het vooral goed zijn voor mensen met obesitas of diabetes.

De natuurlijke suikersoort agavin, afkomstig van de agaveplant, kan gebruikt worden bij de bereiding van tequila. Deze suikers - die verschillen van de bekende agavesiroop - zijn volgens Mexicaanse onderzoekers onverteerbaar en zorgen niet voor een verhoging van de bloedsuikerspiegel. Daardoor kunnen ze het glucosegehalte in het bloed van mensen met diabetes type 2 verlagen en mensen met overgewicht helpen in hun strijd tegen de kilo’s.

Voor de nieuwe studie kregen muizen een standaard dieet voorgeschoteld, maar voegden wetenschappers agavins toe aan hun water. Het team van onderzoekers ontdekten dat de dieren die extra agavins binnenkregen minder aten en dat hun bloedglucosespiegel lager werd. De muizen produceerden ook het hormoon GLP-1, waardoor de maag langer vol blijft en er insuline wordt aangemaakt. Ook dat is positief voor patiënten met suikerziekte of gewichtsproblemen.