Onderzoekers hebben vastgesteld dat in de vluchtsimulator van piloot Zaharie Ahmad Sjah van de verdwenen Boeing van Malaysia Airlines meerdere recente bestanden zijn gewist. Dat heeft de Maleisische minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Zahid Hamidi verteld aan het officiële Chinese persbureau Xinhua.

Computerspecialisten doen nu wat ze kunnen om de verwijderde bestanden weer tevoorschijn te halen.

Nog volgens de minister beschuldigt de politie evenwel de hoofdpiloot niet ervan iets verkeerds te hebben gedaan. Ook wordt er geen druk op eender wie van zijn familie uitgeoefend terwijl er een 'diepgaand en intensief onderzoek' loopt.

Geen passagier verdacht

Het onderzoek naar de 239 passagiers en bemanningsleden van vlucht MH370 heeft intussen 'geen enkele betekenisvolle informatie' opgeleverd omtrent een mogelijke betrokkenheid bij de verdwijning van het vliegtuig, zo heeft de Maleisische Verkeersminister Hishamoeddin Hoessein woensdag op zijn dagelijkse persconferentie bekendgemaakt.

'Wij hebben de (resultaten van) de verificaties van het profiel van de passagiers van alle landen ontvangen, behalve van Oekraïne en Rusland', zei de bewindsman. 'Op dit ogenblik is geen significante informatie omtrent de passagiers gevonden', zei de bewindsman.

Er waren twee Oekraïeners en een Rus aan boord van de Boeing 777.

Verdwenen

De Boeing 777-200 van Malaysia Airlines verdween op 8 maart met 239 mensen aan boord. Het toestel werd opzettelijk van koers veranderd en de communicatiesystemen aan boord uitgeschakeld.