Foto in kijkfile kan u 110 euro kosten
De politie schrijft de nummerplaten op van bestuurders die foto’s nemen in de kijkfile. Ze kunnen een boete verwachten. Foto: arie kievit

Bestuurders die in de kijkfile op de Brusselse buitenring in Zaventem, intussen omgedoopt op sociale media tot #pladijsfile, een foto nemen van het ongeval met de gekantelde vrachtwagen met vis riskeren een boete van 110 euro.

Woensdagochtend is een Luxemburgse vrachtwagen, geladen met 21 ton verse pladijs, kabeljauw en zalm, gekanteld. De vrachtwagen versperde álle rijstroken en het verkeer op de Brusselse buitenring lag volledig lam. Maar ook op de binnenring ontstond er extra fileleed door kijkfiles.

Om kijkfiles tegen te gaan, waarschuwt de politie kijklustigen die met hun gsm, smartphone of tablet een foto willen nemen van het ongeval.

Bestuurders riskeren een boete van 110 euro, want volgens de wegcode is elk gebruik van uw gsm of smartphone die u in de hand houdt tijdens het rijden verboden.

U mag enkel uw gsm gebruiken wanneer u stilstaat of geparkeerd bent. Het verbod geldt dus ook wanneer u in de file staat of voor een rood licht.

‘Bestuurders vertragen om foto’s te nemen, de kijkfile zorgt voor onnodig fileleed/ Dat moet stoppen’, zegt de woordvoerder van de federale wegpolitie aan onze redactie. ‘Het gebruik van de gsm achter het stuur is bovendien gevaarlijk. Bestuurders moeten zich enkel en alleen concentreren op het verkeer. De politie treedt nu kordaat op en deelt boetes uit.’