Bijna helft van Belgen vindt zichzelf hoffelijke bestuurder
Foto: shutterstock

Vijfenveertig procent van de Belgen vindt zichzelf een hoffelijke bestuurder, maar herkent dat bij de andere weggebruikers slechts in 17 procent van de gevallen. Liefst 82 procent is zelfs bang van het agressieve gedrag van anderen. Dat blijkt uit nieuw Europees onderzoek, meldt Responsible Young Drivers (RYD) woensdag.

De Belgen geven zichzelf een positieve 7,7 op 10 als bestuurder. Dat komt overeen met het Europese gemiddelde. Voorts blijkt uit het onderzoek dat 77 procent van de Belgen denkt zelf aandachtig te zijn in het verkeer, maar gelooft dat andere bestuurders deze houding zelden aannemen (20 procent). Dertien procent omschrijft zichzelf als een gestresseerd bestuurder en slechts 2 procent ervaart zelf agressie in de wagen.

Stress en agressie herkennen de Belgen veel sterker bij anderen op de baan. Zo zou 35 procent andere bestuurders als gestresseerd omschrijven, 32 procent als agressief en 24 procent ronduit gevaarlijk op de baan.

Europese Week van de Hoffelijkheid in het Verkeer

De Europese Week van de Hoffelijkheid in het Verkeer vindt plaats van 17 tot 23 maart. Responsible Young Drivers wil met deze campagne een hoffelijk en verantwoord rijgedrag promoten. ‘Spijtig genoeg is het nodig om hier ieder jaar opnieuw de aandacht op te vestigen, want na verloop van tijd gaan mensen kleine overtredingen in het verkeer normaal vinden’, zegt Veerle Bulens van RYD. ‘Het verkeer mag geen strijd zijn tussen verschillende weggebruikers. Als iedereen zich aan de regels houdt en zich hoffelijk opstelt, is er een stuk minder stress.’

De resultaten komen voort uit Europees onderzoek, uitgevoerd in 2014 bij 1.000 Belgen.

Vindt u zichzelf een hoffelijke chauffeur? Reageer via de knop rechtsboven dit artikel