Nederlanders lanceren de #stemfie
Foto: Lisa Van Damme; LVD

In Nederland worden vandaag gemeenteraadsverkiezingen gehouden. In tegenstelling tot in ons land is het bij onze noorderburen wel toegestaan om een selfie te nemen in het stemhokje.

Vorige maand liet de Nederlands minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) in een officieel schrijven aan alle gemeentebesturen weten dat selfies – een foto die je van jezelf maakt – voortaan kunnen in het stemhokje.

‘Er waren daarover bij de vorige verkiezingen vragen gerezen. We hebben daarom uitgezocht wat kan en niet. En selfies in het stemhokje, waarop te zien is op welke partij je stemt, kunnen voortaan. Je mag die nadien ook op de sociale media plaatsen. Je mag evenwel de goede orde in het stemlokaal niet verstoren, en zeker ook geen andere mensen filmen of fotograferen’, aldus nog Plasterk.

Boetes in ons land

In ons land loopt het voorlopig zo’n vaart niet. ‘In onze grondwet staat dat het stemgeheim te allen tijde bewaard moet blijven’, aldus woordvoerder Peter Grouwels van de FOD Binnenlandse Zaken vorige maand in Het Nieuwsblad. ‘Tijdens het stemmen handelingen verrichten om dat stem­geheim te doorbreken, kan dus niet en het is de taak van de voorzitter van het stembureau, die politionele bevoegdheid heeft, om op dat moment op een gepaste manier in te grijpen.’

Bij Binnenlandse Zaken vrezen ze ook allerhande toestanden als iedereen zichzelf en zijn stemgedrag wil fotograferen: vertragingen bijvoorbeeld omdat mensen langer dan strikt noodzakelijk zo’n hokje bezetten. ‘En wat bewijst zo’n selfie bovendien’, vraagt men zich ook nog af. ‘Het is immers totaal geen bewijs dat je effectief op deze of gene politicus hebt gestemd, want je kan je stem nadien nog wijzigen.’

In theorie staan er zware boetes op. ‘Wie de orde in het stemlokaal verstoort, riskeert volgens artikel 203 een boete tussen de 300 en 3.000 euro’, aldus nog Peter Grouwels.