'Oekraïne bereidt terugtrekking troepen uit Krim voor'
Pro-Russische activisten verwijderen de poort van het marinehoofdkwartier in Sevastopol. Foto: reuters
Oekraïne is begonnen met het opstellen van plannen om zijn troepen uit de Krim terug te trekken. Dat meldt het persbureau AP.

Oekraïne werkt aan plannen om zijn in de Krim aanwezige soldaten terug te trekken, zegt veiligheidschef Andrij Paroebij. Dat meldt het persbureau AP

'We werken aan een plan om niet alleen de manschappen maar ook hun familieleden op de Krim terug te trekken zodat ze snel naar het Oekraïens vasteland kunnen overgebracht worden' zei Paroebij tijdens een persconferentie op de televisie.

Daarmee zou Oekraïne een confrontatie met de Russisch-gezinde troepen uit de weg gaan. Die bouwen gestaag hun militaire aanwezigheid op het schiereiland op door steeds meer militaire installaties in handen te nemen.

Volgens het persbureau Reuters wil Oekraïne dat de Krim door de Verenigde Naties uitgeroepen wordt tot een gedemilitariseerde zone waarbij ook de Russisch-gezinde soldaten zich terugtrekken.

Ultimatum

De persconferentie van Paroebij komt er kort na de melding dat Oekraïne de autoriteiten op de Krim een ultimatum had opgelegd om de bevelhebber van de Oekraïense zeemacht en 'alle andere gijzelaars' vrij te laten. Die bevelhebber, Sergej Gajdoek, is deze voormiddag opgepakt bij de bestorming van het hoofdkwartier van de marine in Sevastopol.

De Oekraïense president ad interim Oleksandr Toertsjinov 'heeft de zelfverklaarde macht op de Krim drie uur gegeven om alle gijzelaars vrij te laten', klonk het in een persbericht dat om 18.16 uur plaatselijke tijd (17.16 uur Belgische tijd) werd gepubliceerd op de website van het Oekraïense presidentschap. Toertsjinov dreigt met 'gepaste maatregelen' als represailles.

Bestorming

Pro-Russische militanten namen woensdagochtend de controle over het hoofdkwartier van de Oekraïense marine over. Drie Russische vlaggen wapperen sindsdien aan de ingang van het hoofdkwartier van de Oekraïense zeemacht in Sevastopol. Persagentschap AP meldt dat Russische soldaten bij de actie betrokken waren. 

'Ze zijn ongeveer met ongeveer 200, sommige dragen bivakmutsen', zei Sergiy Bogdanov, woordvoerder van de marine. 'Ze zijn ongewapend en aan onze kant zijn geen schoten gelost. De officieren hebben zichzelf in het gebouw gebarricadeerd.'

Kort na het incident verklaarde de Oekraïense interim-minister van Defensie dat Kiev zijn troepen niet uit de Krim zal terugtrekken, ook al heeft de Russische president Vladimir Poetin een verdrag voor de annexatie van de regio getekend.

Ook een marinebasis in Novoozerne, in het westen van het schiereiland, werd ingenomen door Pro-Russische troepen.

Duizenden Russische soldaten hebben de voorbije weken strategische plaatsen in de Krim bezet in de aanloop van het referendum van afgelopen zondag. Een grote meerderheid stemde voor een aansluiting met Rusland.