Moederbedrijf Zara boekt kleinste winstgroei in jaren
Foto: REUTERS

Het Spaanse moederbedrijf van kledingketen Zara, Inditex, heeft het afgelopen boekjaar de zwakste winstgroei opgetekend in vijf jaar. Het bedrijf had te kampen met negatieve wisselkoerseffecten die druk uitoefenden op de omzet. Dat blijkt uit cijfers die ‘s werelds grootste kledingconcern woensdag publiceerde.

De nettowinst van Inditex steeg in het eind januari afgesloten boekjaar met minder dan 1 procent tot 2,38 miljard euro. De omzet ging met bijna 5 procent omhoog naar 16,7 miljard euro.

Het bedrijf had te maken met zwakkere valuta’s in verschillende opkomende markten zoals Rusland. Door uitbreiding in opkomende economieën kon Inditex wel de zwakkere vraag in Europa omzeilen.

331 nieuwe winkels

Inditex opende afgelopen jaar 331 nieuwe winkels, waarmee het totaal steeg tot 6.340 in 87 markten. Dit jaar verwacht de onderneming 450 tot 500 nieuwe winkels te openen. Ook zal het bedrijf dit jaar beginnen met onlineverkopen in Roemenië, Zuid-Korea en Mexico.

Sinds de beursgang van Inditex in 2001 heeft het bedrijf elk jaar zijn winst weten te verbeteren. Bijna een derde van het totaal aantal winkels van de groep is gevestigd op de Spaanse thuismarkt.

Ortega

Het concern is voor 59 procent in handen van kledingmagnaat Amancio Ortega. Hij stond volgens zakentijdschrift Forbes in 2013 op de derde plek van rijkste personen ter wereld met een vermogen van 46 miljard euro. De 77-jarige Ortega is ook actief in vastgoed.