Thailand ontdekte een onbekend toestel kort na verdwijning MH370
Foto: EPA

Op radarbeelden van het ogenblik dat de vluchtleiding het contact met vlucht MH370 van Malaysia Airlines had verloren, heeft Thailand een “onbekend toestel” ontdekt dat meerdere keren van koers veranderde, zo heeft een woordvoerder van de Thaise luchtmacht woensdag gezegd.

Op verzoek van de Maleisische autoriteiten trok de Thaise luchtmacht maandag de informatie van zijn radars in het zuidelijk gebied na, zei Monthon Suchookorn.

Het bleek dat op 8 maart “om 00.28 uur, zes minuten na de verdwijning van vlucht MH370, een onbekend toestel in zuidwestelijke richting vloog”, in tegengestelde richting van de koers die de Boeing 777 tussen Kuala Lumpur en Peking moest volgen.

Dat tijdsverloop lijkt overeen te stemmen met de laatste uitzending door de transponder van vlucht MH370, om 01.21 uur Maleisische en 00.21 uur Thaise tijd, ergens tussen de oostelijke kust van Maleisië en het zuiden van Vietnam. “Het toestel is verder naar het zuiden gevlogen naar Kuala Lumpur en de Straat van Malakka, om dan om te draaien naar het noorden” naar de Andamanzee, ten westen van het Maleisische schiereiland”, vertelde de woordvoerder.

Het signaal “was onduidelijk en bleef maar uitvallen”, en verdween dan, aldus Suchookorn, die eraan toevoegde dat deze informatie aan Maleisië is bezorgd.

De woordvoerder beklemtoonde dat zijn land “geen informatie heeft achtergehouden”. Het toestel “vertoefde niet in het Thaise luchtruim en vormde geen bedreiging voor Thailand”, terwijl het “niet bevestigd is dat het toestel MH370 was”.