‘Zonder overheidsfinanciering, geen stadion in Brussel’
Foto: Photo News

Er zal in België geen nationaal voetbalstadion komen zonder overheidsfinanciering. Dat verklaarde Johan Beerlandt, CEO van bouwbedrijf Besix, woensdag in de kranten L’Echo, La Libre Belgique en Le Soir.

Volgens Beerlandt zou de overheid 100 miljoen euro op tafel moeten leggen. Maar de politiek verantwoordelijken hielden tot nu toe de boot af.

Besix heeft een gedetailleerde analyse gemaakt van de rendabiliteit van een nationaal stadion. “Het is onmogelijk een groot stadion met 50.000 à 60.000 plaatsen winstgevend te maken enkel dankzij voetbal, dat is onmogelijk”, zegt de CEO in de kranten. “De enige oplossing is dat de overheden, federaal en de gewesten, zouden investeren in het project”.

Het bouwbedrijf is zelf bereid om in de buidel te tasten en een deel van de werken mee te financieren, voor zo’n 30 à 50 miljoen euro. De totale kostprijs van het stadion zou 300 miljoen euro bedragen, waarvan 150 miljoen euro gedragen zou kunnen worden door de voetbalwereld. “Maar men moet realistisch zijn, zonder de overheden zal er nooit een stadion zijn”, aldus Beerlandt.

De Besix-topman sluit ook niet uit dat gewerkt kan worden vanuit het Koning Boudewijnstadion. “We zouden het huidige kunnen afbreken en op die plaats een nieuw bouwen. Dat zal waarschijnlijk goedkoper zijn”. Maar de stad Brussel is geen voorstander van deze optie.