ArcelorMittal Gent bijna volledig stilgelegd
Foto: BELGA
De arbeiders bij staalconcern ArcelorMittal in Gent zijn vanaf de ploegwissel woensdag om 05.50 uur in algemene staking gegaan. Enkel de arbeiders die nodig zijn voor minimumbezetting, worden doorgelaten. 'De onderhandelingen van woensdagochtend werden zonder akkoord beëindigd', bevestigt de directie.

De hoogovens van ArcelorMittal in Gent liggen bijna volledig stil. Dat bevestigt Ferdi Boffé (ACV). Directie en werknemers zijn het vannacht immers niet eens geraakt over een nieuwe cao.

Er was overleg tot half vier vannacht, maar 'we zijn uiteen gegaan zonder afspraken', verklaren de vakbonden moedeloos bij Radio 1. Ook de directie van ArcelorMittal Gent zegt dat de onderhandelingen woensdagochtend zonder akkoord beëindigd werdenen ontkent daarmee dat er een nieuw voorstel op tafel ligt waarover gestemd kan worden.

'Buigen of barsten'

Voor woensdag is geen nieuw overleg gepland. 'Het is nu jammer genoeg buigen of barsten', aldus nog de vakbonden. Het bedrijf riep een vijftigtal werknemers op om de veiligheid van de installaties te garanderen. ACV zegt dat de twee hoogovens alternerend werken, zodat de installaties hun temperatuur behouden, om te vermijden dat die schade oplopen.

Voor de bedrijfspoort staat een stakingspost van het gemeenschappelijk vakbondsfront. Bedienden zullen niet gehinderd worden, zo liet het vakbondsfront eerder weten.

Bij ArcelorMittal in Gent werken ruim 3.200 arbeiders.