Drie rijstroken vrijgemaakt op Brusselse buitenring
Foto: BELGA
Op de Brusselse buitenring in Zaventem zijn omstreeks half elf drie van de vier rijstroken vrijgemaakt. De rijbaan was sinds vanmorgen vroeg helemaal versperd nadat een vrachtwagen, geladen met 21 ton vis, was gekanteld. De politie raadt nog steeds aan om Brussel te vermijden.

De bestuurder van de vrachtwagen verloor woensdagochtend om een nog onduidelijke reden de controle over het stuur van zijn truck, waardoor het gevaarte dwars over de weg op zijn flank terechtkwam en 21 ton Finse pladijs over de snelweg verspreid raakte. Daardoor was de Buitenring al om 06.00 uur volledig versperd.

In volle ochtendspits zorgde dat meteen voor problemen. Automobilisten moesten de Buitenring verlaten in Zaventem-Henneaulaan. Omstreeks half acht was het anderhalf uur aanschuiven op de E40 vanaf Heverlee en Leuven en op de E411 vanaf Overijse. Ook op de binnenring was het een half uur aanschuiven door een kijkfile.

Eerst werd ervan uit gegaan dat de volledige lading vis verloren was maar het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) kwam ter plaatse en stelde vast dat alvast nog een gedeelte kon worden gered.

Bovendien bleek dat de vrachtwagen niet kon getakeld worden zonder dat hij werd leeggehaald. Daarom werd rond 08.30 uur beslist de vis over te laden. Dat werk was rond 09.30 uur afgelopen waarna de takeling kon beginnen. Rond 10.30 uur was de takeling afgerond en stelde de politie al drie rijstroken open voor het verkeer.

Het verkeer ondervindt wel nog steeds zware hinder. Op de Buitenring staat een file die reikt tot voorbij het Vierarmenkruispunt en reikt tot op de E411 in Overijse. Op de E40 staat een file vanaf Everberg en ook op de N2, de Leuvensesteenweg is het aanschuiven geblazen.

De politie raadt nog steeds aan om Brussel te vermijden. Het verkeer over lange afstand rijdt best om via Antwerpen of Namen.

Ook gekantelde vrachtwagen op E34

Op de E34 in Zoersel in de provincie Antwerpen kantelde eveneens een vrachtwagen geladen met vis. De vrachtwagen ligt echter in de gracht waardoor er enkel kijkfiles zijn, zegt Hajo Beeckman.