Slechts twee auto’s met alcoholslot
Foto: BELGAIMAGE

Ruim drie jaar nadat de invoering van het alcoholslot wettelijk mogelijk is gemaakt, zijn er in ons land nog maar twee van die toestellen in gebruik. In Nederland zijn er in dezelfde periode al ruim 3.000 geplaatst. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg woensdag.

Staatsstaatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, Melchior Wathelet (cdH), geeft toe dat de kostprijs een belangrijke factor is waarom nog niet meer alcoholsloten zijn geplaatst.

Een alcoholslot laten installeren kost (toestel, installatie en periodieke download van gegevens) 5.600 euro voor vijf jaar of 2.500 euro voor twee jaar. En daar komen nog heel wat kosten bovenop. Wie het toestel wil huren, betaalt bijvoorbeeld 260 euro installatie, 120 euro om het te laten verwijderen en 120 euro per maand huurgeld. Het omkaderingsprogramma bij het BIVV kost nog eens 1.210 euro per jaar. Allemaal te betalen door de veroordelde chauffeur. Niet elke politierechter lijkt geneigd om chauffeurs zo op kosten te jagen, aldus de kranten.

“Er zijn nog zeven andere chauffeurs veroordeeld tot het plaatsen van een alcoholslot. We wachten op de uitvoering ervan. Maar we moeten inderdaad vaststellen dat het systeem nog niet echt aanslaat in België”, zegt Karin Genoe, afgevaardigd bestuurder van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).