‘Koersverandering MH370 lang voor afmelding ingegaan’
Foto: AP

De koersverandering van de vermiste Malaysia Airlines-toestel werd volgens een Amerikaans mediabericht duidelijk voor het afmelden van de co-piloot bij de luchtverkeersleiding geprogrammeerd.

De koersverandering gebeurde minstens twaalf minuten voor co-piloot Fariq Abdul Hamid met de woorden “alles in orde, goede nacht” afscheid nam van de vluchtloodsen, zo berichtte de Amerikaanse tv-zender NBC in de nacht van dinsdag op woensdag, steunend op niet genaamde kringen.

De Boeing is sinds 8 maart vermist. Het toestel met vluchtnummer MH370 was op weg van Kuala Lumpur naar Peking. De onderzoeken spitsen zich toe op meerdere mogelijkheden: sabotage, ontvoering, terrorisme of zelfdoding van een van de piloten.

China heeft woensdag scherpe kritiek geuit op de zoekacties tot dusver naar het vermiste toestel. “Het is bekend dat onnauwkeurige of tenminste onvolledige informatie er toe geleid heeft dat de aanvankelijke zoekactie in de Zuid-Chinese Zee in het ledige gebeurde en kostbare tijd is verspeeld”, aldus een commentaar van het Chinese persbureau Nieuw China dat de kranten woensdag afdrukten. Wegens gebrek aan transparantie werden grootschalige inspanningen verkwist en zijn tal van geruchten opgedoken. “Er zijn geen verontschuldigingen dezelfde fouten te herhalen”, luidt het.